Warning! Geek stuff ahead!

react4

Omdat we bij Calibrate steeds op de hoogte willen zijn van de laatste ontwikkelingen in nieuwe technologieën, konden we niet ontbreken op ’s werelds grootste React en React-native conferentie in Amsterdam. Twee van onze Calibrators trokken erop uit en lieten zich inspireren door meer dan 25 sprekers. Dat allemaal om steeds state-of-the-art webapplicaties te creëren. De vernieuwingen die bij React 16 werden ingevoerd, waren absoluut een hot-topic tijdens deze conferentie. We gingen daarom ook op zoek naar nieuwtjes die we zouden kunnen toepassen in nieuwe, moderne applicaties.

Met de introductie van de vernieuwde context API, flexibelere refs en betere ondersteuning voor fragments krijgen developers steeds betere tools en meer flexibiliteit aangereikt om webapplicaties naar hun hand te zetten. Daarnaast werd de server renderer compleet herschreven: deze is nu maar liefst drie keer sneller dan in React 15. Verder besloten ze om de lifecycle methods een nieuwe draai te geven. Oudere methods worden vervangen door nieuwe.

Een hele hoop nieuwe kennis. We geven je de highlights van ons bezoek weer door enkele van de lezingen te bespreken die onze Calibrators het meest inspireerden.

Lezing Michele Bertoli (State Machines)

Michele Bertoli, front-end engineer bij Facebook, sprak hier over het gebruik van statecharts: wat als de state van je componenten deterministisch was?

Een user interface bestaat altijd uit 2 zaken: de huidige status van de UI en de acties die deze status kunnen veranderen. Designers zullen dit intuïtief visualiseren in de vorm van Userflows. In computertermen spreken we hier van een 'finite automata' oftewel 'finite state machines', deze bepalen hoe de status wijzigt wanneer de gebruiker een bepaalde actie loslaat op een state. We determineren op voorhand een eindig aantal statussen, deze kunnen we dan omzetten in een React-structuur.

Voordelen van deze statecharts zijn onder andere dat ze de applicatielogica voor het hele team duidelijk maken. Ook voor zij die nieuw in het project zijn. Dit maakt de samenwerking met andere profielen zoals designers en project managers veel eenvoudiger. Een ander voordeel is dat ze gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden met bestaande statemanagement systemen zoals Redux of MobX. Verder kunnen ze het creëren van geautomatiseerde integratietesten vergemakkelijken.

Calibrate AR

Lezing Nader Dabit (AR & VR)

Augmented Reality (AR) is een live beeld van de werkelijkheid waaraan virtuele elementen worden toegevoegd. Denk aan apps zoals Pokémon Go, Instagram en Snapchat.  Door de steeds krachtiger wordende mobiele toestellen is het nu mogelijk om dit in de palm van je hand te laten gebeuren.

Meer nog, Google en Apple bouwen AR-mogelijkheden alsmaar verder uit en ontwikkelden ARCore en ARKit om developers de nodige tools te geven om snel aan de slag te kunnen. Omdat we deze toepassingen graag in onze React-Native projecten willen implementeren, leek het aangewezen om Nader Dabit zijn lezing te volgen.

Tijdens deze lezing gaf Nader een introductie tot ViroReact. ViroReact is een platform dat zorgt voor een vlotte integratie van ARcore en ARkit in React-Native. Het platform bestaat uit 2 hoofdcomponenten:

  1. Een hoog performerende native 3D rendering engine en
  2. Custom React-extensie voor AR en VR ontwikkeling

Het toevoegen van 3D objecten aan de realiteit of beelden tot leven laten komen? Het is allemaal mogelijk met enkele regels React-code.

Als je de ViroReact mobiele app installeert, kan je live coderen op je computer. Je ziet meteen de veranderingen op het scherm van je telefoon. Wij gingen er zelf mee aan de slag en brachten zo het Calibrate logo tot leven. Plaatst het op een vlak (zoals een tafel), wandel rond de tafel en je kan het logo vanuit alle kanten bekijken.

Lezing Ken Wheeler (mixed mode react)

Waarom zouden we de React-architectuur enkel willen gebruiken om DOM-elementen te renderen? Ken Wheeler, bekend ontwikkelaar uit USA, bewijst dat het ook anders kan en gebruikt verschillende componenten om applicaties te creëren. Zo brengt hij audio, 3D-rendering en gebruikersinput samen. In feite maakt hij gebruik van React om meer dan een website alleen te ontwikkelen. Door zijn manier van aanpak geeft hij ons inspiratie om betere siteanimaties, games of zelfs UI te creëren.

Wij blijven niet stil zitten!

Onze Calibrators hebben alvast een leerrijke en inspirerende dag achter de rug. Een hoop nieuwe informatie en motivatie om ermee aan de slag te gaan. Wij kijken alvast uit naar een volgende editie. 

Bij Calibrate bieden we graag steeds de laatste nieuwe ontwikkelingen aan onze klanten aan. Ben je geïnteresseerd in een project met Calibrate? Contacteer ons dan zeker voor een vrijblijvend gesprek!

collega's-calibrate-macbook

Heb je vragen omtrent React of ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling van een React project? Contacteer ons nu!