You are here

Drupal 7 is bijna end of life. Hier lees je hoe je het best aanpakt

Technology
Drupal 7
End of life
Support
Drupal upgrade

Een End of Life. Het klinkt alvast definitief, maar eigenaars van een Drupal 7 website hoeven niet te panikeren. Wij leggen je even uit hoe je er mee kan omgaan.

In ons artikel ivm de upgrade naar Drupal 9 legden we reeds uit hoe de tijdslijn van Drupal in elkaar zit. De korte samenvatting voor Drupal 7 beheerders is: in november 2021 zal Drupal 7 niet meer ondersteund worden. Dat wil zeggen dat er geen updates meer uitkomen, en nieuw ontdekte stabiliteitsproblemen of veiligheidslekken dus niet meer aangepakt worden. 

Geen paniek

Dat klinkt dus vrij geruststellend. Tenslotte wil dat zeggen dat er nog 2 jaar resteert om een upgrade of een migratie uit te voeren. Het is natuurlijk wel tijd om te beginnen plannen hoe hier mee omgegaan wordt. Wij zetten de opties even voor je op een rijtje. 

Niet updaten, is dat verstandig?

Het korte antwoord: neen. Het lange antwoord is iets genuanceerder. Aangezien Drupal 7 al een tijd bestaat, zou je kunnen verwachten dat het mature, stabiele software is. Dat zou kunnen betekenen dat het geen grote nieuwe lekken of problemen kan bevatten. Dat is echter koffiedik kijken, want uiteraard is het altijd mogelijk dat de software nog steeds bugs of problemen bevat die op de dag van vandaag nog onbekend zijn.

Drupal 7 end of life illustratie

Ok, een upgrade naar Drupal 8 dan!

Drupal 8 biedt nog meer moderne features aan en is bovendien vlot upgradebaar in de toekomst naar een nieuwe versie. Upgraden naar Drupal 8 is vandaag dus een prima optie om je website een goede toekomst te bieden. 

Kan ik ook kiezen voor een ander CMS systeem?

Via Drupal 7 kan er vlot content worden gexporteerd worden, of aangeboden worden via API, om zo een data export mogelijk te maken. Wanneer een nieuwe website wordt gemaakt in een andere technologie, kan deze inhoud vervolgens gebruikt worden. Een keuze voor een andere CMS systeem kan een gegronde reden hebben. Hoewel Drupal 8 een zeer populair CMS is dat door miljoenen bedrijven gebruikt wordt, bestaan er ook kleinere oplossingen, die geschikt zijn voor een meer kleinschalige website. Craft CMS is bijvoorbeeld zo'n CMS, dat heel wat voordelen heeft ten opzichte van andere kleinere CMS systemen zoals Wordpress. 

Wat betekent een update van Drupal 7 naar Drupal 8?

Drupal 7 heeft een aantal upgrade-paths naar Drupal 8.

Er is een zeer krachtige en uitgebreide data migratie mogelijk. Hiervoor wordt de "Migrate" module toegepast, om oude inhoud te importeren in de nieuwe Drupal 8 website. Ook zijn er upgrade paths om configuratie over te nemen. Zo kan de Drupal 7 configuratie deels worden gespiegeld in de Drupal 8 website. 

Daarnaast bestaat er geen automatische update van Drupal 7 naar Drupal 8. De rest van het werk bestaat er uit om na te gaan of "contributed modules", die gebruikt zijn in de Drupal 7 website, na te gaan op compabiliteit met Drupal 8. Indien dat niet zo is, wordt er een alternatief voorzien. Na deze oefening wordt de nieuwe Drupal 8 website geconfigureerd en kan de data migratie voltooid worden. 

Een upgrade naar Drupal 8 is het ideale moment om stil te staan bij je website architectuur en een aantal zaken onder de loep te nemen. Calibrate helpt je om je Drupal content strategie te begeleiden tijdens de upgrade. 

Vragen over je Drupal 7 installatie? Calibrate adviseert je graag over je opties. Elke situatie is anders en gepast advies is een noodzaak. Neem contact op en praat met de experts!