You are here

Headless Drupal 8, een slecht idee?

Development
React.js
Headless
Drupal
Progressive decoupled

Een slecht idee is het zeker niet. Het uitgangspunt is zelfs fantastisch: de bezoeker laadt een applicatie slechts één keer in de browser en vanaf dan kan hij genieten van een vloeiende gebruikerservaring. Hij kan navigeren in de website zonder daarbij telkens een nieuwe pagina te moeten laden. Dat is nu al mogelijk, door Drupal te koppelen aan een frontend applicatie gebouwd in Angular.js of React.js bijvoorbeeld. 

Maar daardoor verlies je potentieel wel veel functionaliteit die standaard ingebakken zit in Drupal. Omdat er geen een-op-een technische vertaling is van de werking van modules, moet je dus eigenlijk veel dingen twee keer programmeren: één keer in Drupal en nóg een keer in het frontend gedeelte. Zo lopen de kosten hoog op en wordt de applicatie ook gevoeliger in onderhoud. Is het dan wel een goed idee?

I am confident that adopting a client-side framework through progressive decoupling will give us the best of both worlds.

Dries Buytaert
Drupal Founder

In een reeks artikels omtrent dit onderwerp geeft Dries Buytaert, bedenker van Drupal CMS en oprichter van Acquia, zijn visie over de toekomst van deze vlotte gebruikerservaring. Hij stelt er de vraag hoe we dit optimaal kunnen aanpakken als opensource-community, en welke keuzes we daarbij moeten maken.

 

Vandaag weten we dat Headless Drupal een goede toepassing is om deze redenen:

  • In een multi channel aanpak past Drupal 8 perfect in als CMS, dat content centraal beheert en deze content via Rest API beschikbaar stelt aan apps, websites en andere toepassingen
  • In sommige gevallen is het wenselijk om een headless setup toe te passen: frontends die data verzamelen uit verschillende bronnen hebben hier baat bij, alsook toepassingen waar snelheid en User Experience tot in het kleinste detail worden uitgepuurd.