You are here

Headless Drupal 8, een slecht idee?

Development
React.js
Headless
Drupal
Progressive decoupled

Een slecht idee is het zeker niet. Het uitgangspunt is zelfs fantastisch: de bezoeker laadt een applicatie slechts één keer in de browser en vanaf dan kan hij genieten van een vloeiende gebruikerservaring. Hij kan navigeren in de website zonder daarbij telkens een nieuwe pagina te moeten laden. Dat is nu al mogelijk, door Drupal te koppelen aan een frontend applicatie gebouwd in Angular.js of React.js bijvoorbeeld. 

Maar daardoor verlies je potentieel wel veel functionaliteit die standaard ingebakken zit in Drupal. Omdat er geen een-op-een technische vertaling is van de werking van modules, moet je dus eigenlijk veel dingen twee keer programmeren: één keer in Drupal en nóg een keer in het frontend gedeelte. Zo lopen de kosten hoog op en wordt de applicatie ook gevoeliger in onderhoud. Is het dan wel een goed idee?

I am confident that adopting a client-side framework through progressive decoupling will give us the best of both worlds.

Dries Buytaert
Drupal Founder

In een reeks artikels omtrent dit onderwerp geeft Dries Buytaert, bedenker van Drupal CMS en oprichter van Acquia, zijn visie over de toekomst van deze vlotte gebruikerservaring. Hij stelt er de vraag hoe we dit optimaal kunnen aanpakken als opensource-community, en welke keuzes we daarbij moeten maken. 

Op dit moment is de keuze niet duidelijk en gaan we als opensource-bedrijf zelf onderzoeken hoe we dit best aanpakken. Door zelf onderzoek te doen krijgen we de kans om de toekomst zelf vorm te geven. Daarom is Calibrate bezig met een prototype dat Drupal 8 koppelt aan React.js. De bedoeling is om concreet te onderzoeken waar precies de pijnpunten liggen in deze integratie en hoe we er kunnen voor zorgen dat de voor de hand liggende voordelen niet per definitie meer moeten kosten. 

Wordt vervolgd!