You are here

Wanneer kan ik mijn Drupal website upgraden naar Drupal 9?

Technology

De manier waarop Drupal omgaat met zijn upgrade policy, is drastisch veranderd sinds Drupal 8. Wat veel klanten zich afvragen, hoe zit het met de update naar Drupal 9? Met een release date in 2020 is dat immers niet zo ver meer af. In dit artikel leggen we uit wat de beoogde tijdslijn is, wat de reden is achter de aangepaste Drupal life cyle, en wat je moet doen om de update naar Drupal 9 zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Tijdlijn voor Drupal 9

De Drupal tijdslijn

Drupal 9 zal naar verwachting worden gepubliceerd in juni 2020. Dat is meteen ook de laatst voorziene update van Drupal 8. Daarna zal Drupal 8 nog een jaar ondersteund worden, wat een pak korter is dan de levensduur van Drupal 7. (meer weten over wat te doen met je Drupal 7 website? lees ons artikel) Maar dit heeft een goede reden. Historisch gezien lagen major Drupal releases relatief ver uit elkaar, maar dat sinds Drupal 8 niet langer zo. De belangrijkste reden daarvoor is dat Drupal 8 (en ook D9) gebruikt maakt van het fantastische Symfony PHP framework, en dat Drupal er voor kiest om de versie van dit framework ook steeds up to date te houden. In het kort: wanneer Symfony zijn ondersteuning voor een oudere versie laat vallen, doet Drupal dit ook.

Dat heeft een groot aantal voordelen: Drupal eigenaars kunnen mee genieten van alle moderne vooruitgang in web technologie en module-ontwikkelaars hebben hierdoor een voorspelbare omgeving, waardoor nieuwe ontwikkelingen in Drupal beter kunnen gepland worden. Dit zorgde dus logischerwijze ook voor de nood om de upgrade-politiek radicaal om te gooien. Het is niet langer houdbaar om Drupal eigenaars voor te stellen om een major update te combineren met een hoge kost, aangezien de updates nu veel frequenter zijn. Het update-pad moet dus vloeiend en pijnloos zijn.

Goed nieuws: je website onderhouden loont

Wat betekent dat nu, zo'n update van Drupal 8 naar Drupal 9. Wel, dat houdt eigenlijk niet zoveel om het lijf. Er zijn wel twee belangrijke voorwaarden.

Zoals je zou kunnen verwachten, is het nodig om minor updates regelmatig uit te voeren. Minor releases binnen Drupal 8 (D8.2 -> D8.3 bvb), worden best consistent uitgevoerd. Een major update van Drupal 8.1 zal dus een pak meer problemen veroorzaken dan een update vanaf Drupal 8.9. Dat is ook logisch, aangezien daar meer dan 4 jaar vol met updates tussen zit. 

Verder is het nodig dat je verouderde code goed beheert en er voor zorgt dat deze verouderde code op tijd verwijderd wordt. Deze verouderingen of "deprecations" worden duidelijk aangegeven bij elke Drupal update en zijn goed gedocumenteerd. Dat is nodig, want Drupal 9 zal deze verouderde code niet langer zal ondersteunen, terwijl Drupal 8 dat wel nog doet. Hoe weet je nu of jouw website nog gebruikt maakt van deze verouderde code? Dat is zeer sterk afhankelijk van de keuze van de modules die integreert in de website. Er zijn duizenden modules beschikbaar binnen de Drupal community en niet alle modules worden even goed onderhouden. Zoals Dries Buytaert in zijn blog aangeeft, zijn bijna de helft van de bestaande modules vandaag reeds in orde met deze status, en van de andere helft heeft de meerderheid minder dan 3 issues. De sterkte van een Drupal Agency zoals Calibrate is dat wij goed weten welke modules het correcte pad volgen en die dus ook tijdig deze verouderde code verwijderen. Ook staan we altijd paraat voor al onze klanten bij kritieke security releases, we hanteren een "no-risk" aanpak!

Wat zijn mijn keuzes?

De meeste van onze klanten zitten in twee mogelijke situaties. 

Je hebt een Drupal 8 website? Sinds 2015 ontwikkelt Calibrate Drupal 8 websites, die we doorheen de jaren ook altijd up to date hebben gehouden via ons support en SLA team. Daardoor zijn onze websites prima up to date en verwachten we weinig onverwachte zaken bij de update naar Drupal 9. Wij zullen jullie tijdig op de hoogte brengen wanneer het tijd is om deze update in de roadmap op te nemen. We handelen deze update vervolgens af zoals elke andere voorgaande update.

Drupal 9 is coming

Voor eigenaars van een Drupal 7 (of zelfs Drupal 6) website blijft de situatie eigenlijk dezelfde. De kost voor een update naar Drupal 8 is volledig afhankelijk van de gebruikte modules en de omvang van de Drupal 7 website. Een upgrade van drupal 7 naar drupal 8 is - door het grote technische verschil - eerder een rebuild, waarbij we de content overzetten en de rest opnieuw opbouwen. Een update betekent in dit geval dus eigenlijk een migratie van configuratie en site-content gecombineerd met ontwikkeling van de functionaliteiten die niet door de migratie worden gecovered.  Extra goed nieuw is is dat je door het zeer toegankelijke upgrade-pad van Drupal 8 naar Drupal 9, je als D7 eigenaar vandaag veilig nog voor een nieuwe Drupal 8 website kan kiezen met de zekerheid dat deze op het moment dat Drupal 9 stabiel wordt in de wereld gestuurd, deze makkelijk te updaten is.

Conclusie

Dus, wat betekent dit in een notendop?

Wel, Drupal is vandaag een heel goede keuze om een nieuw project mee te starten, omdat je zekerheid hebt over de vlotte upgrade mogelijkheden. De keuze voor een goede Drupal partner is daarin vandaag nog belangrijker dan vroeger, omdat je moet kunnen vertrouwen op een partij die de beste keuze maakt tussen Drupal modules, onderhoudbare code schrijft en die bovendien verzekert dat je website altijd up to date is. Er ligt in elk geval een mooie toekomst met Drupal 9 voor de boeg!

In dit artikel hebben we het gehad over de mogelijkheden om je website naar Drupal 9 te upgraden. Via onze nieuwsbrief vertellen we nog veel meer. Trends in online marketing, nieuwe technologie en marktinzichten, ze komen allemaal aan bod.

Wil je graag meer informatie over een upgrade naar Drupal 9? Laat het gerust weten en we geven je vakkundig advies.