You are here

Tomorrowland
UX & Design
Framework development
Laravel, Node.js, Backbone.js, Redis

Tomorrowland: People of Tomorrow

ID&T benaderde ons om voor de bezoekers van Tomorrowland 2015 een hip sociaal platform te bouwen. De applicatie moest in eerste instantie beschikbaar zijn als web applicatie en als smartphone applicatie. 

De interface is opgebouwd vanuit het principe "Mobile First" en werd ontworpen aan de hand van abstracte datalagen, waardoor het sociale platform van Tomorrowland makkelijk uit te breiden valt met applicaties op andere platformen. Dankzij deze aanpak is het sociale platform nu beschikbaar als webapp via de browser en ook als iPhone en Android smartphone applicatie.

Calibrate was verantwoordelijk voor zowel User Experience als technische architectuur, en ontwikkelde door zijn uitgebreide expertise een volledige oplossing die zeer performant en toekomst gericht is.

Calibrate was voor ons een ideale en betrouwbare partner, we zijn heel tevreden over ons partnership.

Dave Sips
General Manager

User interaction design

Een sociaal platform is een applicatie die in zeer diverse situaties gebruikt wordt, en waarvan het grootste deel van de bezoekers via mobiele toestellen surft. 

De korte deadline (3,5 maand doorlooptijd) liet niet toe om twee verschillende applicaties te ontwikkelen, dus werd gekozen voor een "mobile first" principe. Met deze aanpak wordt de interface eerst ontworpen voor smartphones, en vervolgens uitgebreid naar tablet en desktop resoluties.

Om de gebruikerservaring van in het begin duidelijk te maken, creeërt Calibrate initiëel klikbare prototypes in Axure, waarbij elke schermresolutie in is opgenomen. Dit maakt voor elk scherm meteen duidelijk hoe de interface zich gedraagt en welke functionele elementen op elke pagina aanwezig zijn. Pas daarna wordt het geheel grafisch uitgewerkt.

Enkele cijfers

Meteen na de launch op 15 juli begonnen de registraties binnen te stromen. Via e-mail campagnes en via gerichte facebook acties werden alle festivalgangers op de hoogte gebracht van de lancering van het nieuwe sociale platform van Tomorrowland. 

In de eerste dagen na de lancering werd er elke 6 seconden een gebruiker geregistreerd. Na amper 2 dagen registreerden zich al meer dan 6000 gebruikers, die nu samen al duizenden publieke conversaties opstartten. In diezelfde 2 dagen werden al meer dan 30.000 vriendschapsverzoeken verstuurd én aanvaard, een cijfer dat vandaag tientallen keren hoger ligt.

Indrukwekkende cijfers. Hoe zorgden we er voor dat dit mogelijk was?

Quote van Philippe Ben Mohamed over de samenwerking met Calibrate

Een nieuw sociaal platform uit de grond stampen is nooit gemakkelijk. Dat vraagt competentie en veel commitment.

Door Calibrate's diepgaande kennis, verliep de ontwikkeling zeer vlot. Transparante communicatie en een Agile projectaanpak zorgde voor structuur waar steeds ruimte is voor nieuwe ideeën, flexibiliteit en veel betrokkenheid. 

Vanaf de start van het project hadden wij vertrouwen in Calibrate. De strategische begeleiding en technische kennis van web technologie was daarin doorslaggevend.

Dankzij de doordachte aanpak en de technische architectuur zijn we nu klaar om verder te bouwen aan onze community. De keuze voor Calibrate was de juiste keuze. 

Philippe Ben Mohamed
IT Project Coördinator

Sociale interactie

Gebruikers hadden de mogelijkheid om elkaar op te zoeken via het platform, maar daar stopte de sociale functie van het platform niet. Elke bezoeker van Tomorrowland is voorzien van een RFID bandje, dat toelaat om cashless te betalen, maar ook om vrienden te worden van elkaar. 

Het enige wat bezoekers moesten doen was de bandje dicht bij elkaar houden, en op de hartje drukken. 

Ook waren op het terrein heel wat fotografen aanwezig die foto's namen van de bezoekers en het bandje registreerden. Daardoor konden bezoekers de dag nadien hun persoonlijke foto's terugvinden bij hun album op het sociaal platform.

De architectuur van een social platform

Performantie is een belangrijke factor waar moet rekening mee gehouden worden. Tomorrowland is een high profile evenement en er komen meer dan 130.000 mensen op af. De boodschap was dus duidelijk: er is nood aan een moderne architectuur die schaalbaar is en die optimaal gebruik maakt van resources.

Het platform laat toe om elkaar real time boodschappen te sturen. Stuur je een bericht of vriendschapsverzoek, dan komt die melding meteen in je menu terecht. 

Met het oog op de toekomst kozen we er voor om drie aspecten van de architectuur onder te brengen in verschillende afgesloten lagen.

De data wordt opgeslaan in verschillende datastructuren, zodat het ideale evenwicht wordt gevonden tussen relationele data en fast-access data. De krachtige zoekfunctie wordt mogelijk gemaakt door een geavanceerde opzet van Elastic Search.

Deze data wordt ontsloten door middel van een API laag, die gebouwd is via het krachtige Laravel framework. De API is te benaderen via REST-services en vormt het technische hart van het sociale platform. Hierdoor is het makkelijk om andere toepassingen in de toekomst toegang te verlenen tot de business logica van de applicatie

Als frontend technologie kozen we voor Backbone.js omwille van zijn lichtgewicht architectuur. Hierdoor waren wij in staat om op een snelle, incrementele manier de interface op te bouwen. Het is dan ook een echte webapp : de pagina laadt slechts één keer in de browser, waarna er geen enkele page refresh meer hoeft te gebeuren. Het gevolg is een vlotte en vloeiende gebruikerservaring.

Een performante applicatie heeft een performante hosting omgeving nodig. De mensen van Stone IS uit Gent zorgden voor een OnApp hosting omgeving, die in een geclusterde configuratie opgezet werd. Dankzij deze aanpak kunnen extra resources indien nodig makkelijk worden bijgeschakeld. 

Dit project werd uitgevoerd volgens de Agile filosofie : door middel van incrementele sprints, vooraf besproken user stories en een straf Scrum team kwam het sociaal platform van People of Tomorrow op slechts vier maand tijd tot stand. Een huzarenstukje!

Meer weten? Lees onze visie over Scrum en Agile ontwikkeling.

Strategisch advies

Het technisch en strategisch advies van Calibrate was cruciaal in dit project. De nauwe deadline en de brede scope zorgden er voor dat er keuzes moesten gemaakt worden, met kennis van zaken. Het was dus belangrijk dat we de mensen bij ID&T altijd voorzien van de juiste technische en strategische informatie. 

Calibrate zorgt er steeds voor dat onze klanten het juiste advies krijgen, en stelt keuzes op een transparante, simpele manier voor, zodat jij als klant altijd de juiste beslissing kan maken. 

Meer weten? Neem contact op met de verantwoordelijke van dit project