Drupal is vandaag een heel goede keuze om een nieuw project mee te starten, omdat je zekerheid hebt over de vlotte upgrade mogelijkheden. Welk upgrade pad je moet bewandelen is sterk afhankelijk van je actieve versie van Drupal. 

De keuze voor een goede Drupal partner is daarin vandaag nog belangrijker dan vroeger, omdat je moet kunnen vertrouwen op een partij die de beste keuze maakt tussen Drupal modules, onderhoudbare code schrijft en die bovendien verzekert dat je website in de toekomst ook vlot te updaten is. Er ligt in elk geval een mooie toekomst voor Drupal voor de boeg!

Drupal logo alternatief

Drupal 7

Op 5 januari 2011 werd Drupal 7 gelanceerd. Normaal gezien was de End Of Life (EOL) hiervan voorzien in 2021, maar op 24 juni 2020 werd er aangekondigd dat de ondersteuning voor Drupal 7 wordt verlengd tot 28 november 2022. Drupal 7 zal dus nog strikt noodzakelijke security updates ontvangen tot dan. Tenslotte wil dat zeggen dat er nog twee jaar overblijft om een upgrade of een migratie uit te voeren. Het is natuurlijk wel tijd om te beginnen plannen hoe hier mee omgegaan wordt.
 

Als je nog steeds Drupal 7 gebruikt en je vraagt je af wat je moet doen, dan heb je op dit moment twee opties:

  • Blijf op Drupal 7 terwijl je ook je PHP-versie bijwerkt. Als je tot na 2021 op Drupal 7 blijft, kan je een leverancier inhuren voor een langlopend supportcontract, of kan je migreren naar Drupal 9;
  • Migreer naar Drupal 8, zodat het gemakkelijker is om bij te werken naar Drupal 9.
drupal acht

Drupal 8

Drupal 8 werd op 19 november 2015 uitgebracht en is de eerste versie met een ander updatepatroon. In plaats van alleen reparatie-updates uit te brengen en de nieuwe functionaliteit voor de volgende Drupalversie te bewaren, brengen de updates voor Drupal 8 niet alleen kleine verbeteringen maar ook nieuwe functionaliteiten.

Drupal 8 wordt vanaf 21 november 2021 niet meer ondersteund. Dat houdt in dat er geen bug fixes of security updates worden gemaakt door het Drupal core team. Het wordt daarom aangeraden om voor die datum over te stappen naar Drupal 9.

Het security- en veiligheidsteam van Calibrate volgt dit op de voet op en brengt in kaart welke updates er moeten uitgevoerd worden om in één-twee-drie over te stappen naar Drupal 9. Het enige wat je moet doen is er voor zorgen dat jouw Drupal 8-installatie steeds up-to-date is met de allerlaatste versie aangeboden door de Drupal -community.

drupal negen

Drupal 9

Deze versie werd gelanceerd op 3 juni 2020 en met Drupal 9.0 kunnen we code die niet meer wordt gebruikt voorgoed uitzwaaien.

Drupal 9 wordt door de Drupal community gelijkgesteld aan Drupal 8.9, waardoor het upgraden van 8.8 naar 8.9 zonder problemen kan verlopen. Goed nieuws dus voor website eigenaren die nu al een Drupal 8 website bezitten.
 

hoofdprijs

Wat nu?

Het lijkt allemaal nog heel ver weg, maar je begint best al met plannen.

Heb je vragen over een upgrade van je Drupal website?