Bij het begin van de Covid-19 crisis, maakte de Drupal community een moedige keuze: de End Of Life van Drupal 7 werd door de Drupal community verlengd. De EOL werd 28 november 2022 en niet 2021. Drupal 7 zal dus nog strikt noodzakelijke security updates ontvangen tot dan. Natuurlijk komen er geen andere updates meer uit voor D7, wat wel het geval zal zijn voor Drupal 8. In ons artikel ivm upgrade naar Drupal 9 legden we reeds uit hoe de tijdslijn van Drupal 8 en 9 in elkaar zit.

Drupal 7 End Of Life

Geen paniek

Dat klinkt dus vrij geruststellend. Tenslotte wil dat zeggen dat er nog tot november 2022 resteert om een upgrade of een migratie uit te voeren. Het is natuurlijk wel tijd om te beginnen plannen hoe hier mee omgegaan wordt. Wij zetten de opties even voor je op een rijtje.

Is er dan geen dwingende reden meer tot updaten?

Mogelijk wel. Veel Drupal 7 contributed modules ondersteunen geen nieuwe versies van PHP. Versie 7.2 van PHP is EOL in november 2020 en versie 7.3  is End Of Life in 2021, namelijk 6 december 2021.

Omdat bijna alle Drupal websites bestaan uit core + contrib modules, is de kans heel groot dat je website niet compatibel is met een ondersteunde versie van PHP. De vaak gebruikte module Panels is daar een voorbeeld van.

Wil je weten of dat bij jou het geval is? Boek een digitale scan en we kijken het voor je na.

Veel gestelde vragen

Niet updaten, is dat verstandig?

Het korte antwoord: neen. Het lange antwoord is iets genuanceerder.

Drupal 7 is oude software, het werd immers reeds in 2011 gelanceerd. Nieuwe ontwikkeling gebeurt er niet meer in en de kans dat dit zal kunnen blijven inpassen in een modern digitaal ecosysteem wordt elke dag kleiner. Aan de andere kant: aangezien Drupal 7 al een tijd bestaat, zou je kunnen verwachten dat het mature, stabiele software is. Dat zou kunnen betekenen dat het geen grote nieuwe lekken of problemen kan bevatten. Dat is echter koffiedik kijken, want uiteraard is het altijd mogelijk dat de software nog steeds bugs of problemen bevat die op de dag van vandaag nog onbekend zijn.

Kan ik meteen upgraden naar Drupal 9?

Drupal 9 biedt nog meer moderne features aan en is bovendien vlot upgradebaar in de toekomst naar een nieuwe versie. Upgraden naar Drupal 9 is vandaag dus een prima optie om je website een goede toekomst te bieden.

Nog niet alle modules van Drupal 8 hebben een Drupal 9 versie, maar dat is een kwestie van tijd. Intussen kan je perfect een website in Drupal 8 maken en deze nadien pijnloos upgraden naar Drupal 9.

Kan ik ook kiezen voor een ander CMS systeem?

Via Drupal 7 kan er vlot content worden gexporteerd worden, of aangeboden worden via API, om zo een data export mogelijk te maken. Wanneer een nieuwe website wordt gemaakt in een andere technologie, kan deze inhoud vervolgens gebruikt worden. Een keuze voor een andere CMS systeem kan een gegronde reden hebben. Hoewel Drupal 8 een zeer populair CMS is dat door miljoenen bedrijven gebruikt wordt, bestaan er ook kleinere oplossingen, die geschikt zijn voor een meer kleinschalige website. Craft CMS is bijvoorbeeld zo'n CMS, dat heel wat voordelen heeft ten opzichte van andere kleinere CMS systemen zoals Wordpress. 

Calibrate biedt naast Drupal ook Craft CMS aan.

Wat houdt een update van Drupal 7 naar Drupal 8 of 9 precies in?

Drupal 7 heeft een aantal upgrade-paths naar Drupal 8 en 9.

Er is een zeer krachtige en uitgebreide data migratie mogelijk. Hiervoor wordt de "Migrate" module toegepast, om oude inhoud te importeren in de nieuwe Drupal website. Ook zijn er upgrade paths om configuratie over te nemen. Zo kan de Drupal 7 configuratie deels worden gespiegeld in de nieuwe website. 

Daarnaast bestaat er geen automatische update van Drupal 7 naar een hogere versie. De rest van het werk bestaat er uit om na te gaan of "contributed modules", die gebruikt zijn in de Drupal 7 website, na te gaan op compabiliteit met Drupal 8 en 9. Indien dat niet zo is, wordt er een alternatief voorzien. Na deze oefening wordt de nieuwe Drupal website geconfigureerd en kan de data migratie voltooid worden.

Vernieuw je groeistrategie

Brengt je website wel op wat je wil? Een upgrade van je Drupal website is het ideale moment om stil te staan bij je digitale strategie en een aantal zaken onder de loep te nemen.

We helpen je met een concrete digitale scan om je website beter voor jou te laten werken.

fietsen

Vragen over je Drupal 7 installatie? Calibrate adviseert je graag over je opties. Elke situatie is anders en gepast advies is een noodzaak. Neem contact op en praat met de experts!