Een van de belangrijkste websites voor liefhebbers van de duivensport, is die van P-Bay. Via dit online platform kunnen duiven immers op een makkelijke manier verhandeld worden tussen verschillende aan- en verkopers. Om die veilingen en verkopen nog beter te laten verlopen, nam Calibrate hun website even onder handen.

PBay devices

P-Bay heeft als doel om de verkoop en veilingen, zowel kleine als grote, van duiven te beheren en regelen. Daarbij wordt uitdrukkelijk gefocust op de kwaliteit van de vogels. Duiven die niet superieur in de hand aanvoelen, komen bijgevolg niet terecht in de veilingen van P-Bay. Daarnaast brengen ze op hun website ook steeds het laatste nieuws uit de Belgische en Europese duivenwereld, zodat alle liefhebbers continu op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in hun favoriete sport. Dankzij onze inbreng kan P-Bay opnieuw rekenen op een snelle en meertalige website (met naast een Nederlandse ook een Engelse en Chinese versie).

Dries pov

Wat deden wij voor P-Bay?

1. Snelheidsboost dankzij React

De vorige website van P-Bay was reeds opgebouwd in Drupal - dat zien we sowieso al graag - maar door het succes ervan was een grondige opknapbeurt meer dan welkom. Aangezien er op piekmomenten heel wat gebruikers tegelijkertijd ingelogd zijn, kon het toenmalige Drupal-systeem de boel niet bolwerken en ging de snelheid drastisch omlaag. Ook de Chinese gebruikers, en dat zijn er wel redelijk wat, kregen dankzij ‘The Great Firewall of China’ de nodige problemen op hun bord qua sitesnelheid, waardoor sommige verbindingen héél wat vertraging opliepen.

Om zowel de algemene snelheid op de website als het verloop van de veilingen vlotjes te laten draaien, hebben we gekozen voor een custom platform op basis van Laravel. We gebruikten Laravel als CMS en job-handler om het aanbod aan duiven en veilingen, de gebruikers, nieuwsitems en pagina’s makkelijk te kunnen beheren. Voor de front-end maakten we dan weer gebruik van React, het Javascript-framework waarmee je makkelijk dynamische webapplicaties in elkaar kan steken. Op die manier zorgden we alvast voor een flinke boost op vlak van browserperformance.

PBay desktop

2. Diepgaande analyses dankzij Piwik

Bij Calibrate maken we gebruik van Google Analytics om de analytische kant van websites mee te belichten. In China worden echter verschillende Google-services geblokkeerd, waaronder ook Analytics. Om dit op te vangen maken ze gebruik van 'Baidu Tongji'. Probleem hierbij is dat het programma enkel aangeboden wordt in het Chinees, en niet alle personeelsleden bij P-Bay spreken deze taal. 

Omwille van deze reden kozen wij voor Piwik, een analyticsprogramma dat ook over alle nodige tools beschikt én open source is. Piwik werkt bovendien goed samen met React, waardoor de sitesnelheid niet opnieuw naar beneden gehaald werd.

PBay mobile

3. Beter geschikt voor de mobiele wereld

Bij het opmaken van de vorige versie van de website was de hele mobiele internetwereld nog een pak bescheidener. Daarom was het meteen ook het ideale moment om de compatibiliteit op mobile onder de loep te nemen en te verbeteren, om zo in te spelen op de huidige technologieën. Vooral in China bezoeken meer en meer mensen de website via hun smartphone, waardoor het belang van een goed functionerende mobiele site een duidelijke noodzaak geworden was. Wij zorgden voor een snelle mobiele versie, zodat elke duivenmelker ook van net naast zijn til de nieuwste veilingen en deals in het oog kan houden.

4. Altijd mee in real time

P-Bay is in de eerste plaats een veilingsite, waarbij het van groot belang is dat alles real time verloopt. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van websockets. Dankzij deze geavanceerde techniek wordt het mogelijk om een interactieve verbinding te openen tussen de server en de browser van de gebruiker. Van zodra iemand een bieding doet, zal dit in real time aangepast worden op diens pagina, zonder dat die hiervoor de pagina moet refreshen. Zo krijgt iedereen steeds, zonder enige moeite, de meest recente informatie en updates mee.

Tot slot werd ook de hosting geregeld door Calibrate. In het begin was het af te wachten of ook de Chinese gebruikers de nieuwe website vlot gingen kunnen gebruiken. Na de go-live hebben we op dit vlak reeds optimalisaties doorgevoerd. We kozen ervoor om Cloudflare als extra performance-, caching- & securitylaag voor de website te plaatsen. De website werkte zeer vlot zonder Cloudflare, maar vanuit China waren er wel merkbare vertragingen op niveau van DNS. Cloudflare gaat de DNS-requests efficiënter afhandelen en zorgt er als Content Delivery Network (CDN) voor dat afbeeldingen, javascript bestanden en API-calls zo optimaal mogelijk aangeleverd worden op basis van de locatie van de bezoeker.

Liefhebbers van P-Bay kunnen nu dus gerust hun vleugels uitslaan op de nieuwe website!

CarFreeDay Leuven

Heeft jouw website ook een make-over nodig door het groeiende succes van jouw digitale project?