Iedereen heeft het wel eens voor... een twijfelmoment over de juiste schrijfwijze van een woord of de keuze van het lidwoord. Het tijdperk dat we hiervoor naar een papieren woordenboek grepen, ligt ver achter ons. Tegenwoordig zoeken we het antwoord via zoekmachines. De website waar je ongetwijfeld het juiste antwoord zal vinden is VRT Taal.

VRT Taal devices

Over VRT Taal

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) zorgt met VRT Taal voor dé website waar je terecht kunt voor taaladvies en -weetjes van dé taaladviseur van de VRT, Ruud Hendrickx. Hijzelf werkte ook mee aan het Taalcharter, waarin advies en richtlijnen voor het taalgebruik bij de VRT zijn opgenomen en waarin de omroep streeft naar het stimuleren van de standaardtaal met toevoeging van Vlaamse woorden. Om zijn taaltips te delen met het brede publiek, was een nieuwe, maar bovenal gebruiksvriendelijke website onmisbaar. Hiervoor kwamen ze terecht bij web agency Calibrate.

Drupal voor blinden en slechtzienden

Bij de ontwikkeling van deze nieuwe Drupal website werd er veel aandacht besteed aan toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. De doelstelling was namelijk om de website vlot toegankelijk te maken voor een zo ruim en divers mogelijk publiek. Zowel op vlak van design als techniek werd dat doorgevoerd. Enkele concrete toepassingen op een rijtje:

  • De gekozen kleurcombinaties zijn conform de toegankelijkheidsregels. De achtergrondkleur en de kleur van de tekst zijn namelijk voldoende contrasterend. Alle teksten die kleiner zijn dan 24 px heeft een min. contrastratio van 4,5:1.
  • Audio- en videoclips werden geïntegreerd met een toegankelijke audio- en videospeler, namelijk Media Element audio player en syndicatie (video). Hierdoor zijn alle video's ondertiteld en is er ook een tekstversie beschikbaar van de video.
  • De broncode voldoet aan de specificaties voor slechtzienden: alle pagina's hebben een betekenisvolle titel, pagina's zijn semantisch gestructureerd en de basistaal van iedere pagina is aangegeven.
  • Leesbaarheid van de links & afbeeldingen is geoptimaliseerd
  • Navigatie is bruikbaar met het toetsenbord
  • ...

Tijdens de bouwfase hebben we Anysurfer gebruikt voor gericht toegankelijkheidsadvies. Bovendien werd in de testfase ook een persoon met een beperking betrokken. Hij nam de hele website door en gaf feedback op vlak van toegankelijkheid. Zijn feedback was uiteraard meer dan waardevol tijdens onze ontwikkelingsfase.

VRT Taal IP afhankelijke navigatie

IP-afhankelijke navigatie voor VRT medewerkers

Bepaalde informatie afschermen of aanbieden aan specifieke doelgroepen is vaak noodzakelijk op een website. Ook bij de website voor VRT Taal was dit van toepassing. Ze wenste namelijk méér info te laten zien aan de medewerkers van de VRT. Dat zou opgelost kunnen worden door een inlogscherm te integreren, maar om gebruiksgemak voor iedereen te maximaliseren, kozen ze voor een navigatie die automatisch verandert op basis van IP-adres. Wanneer je je op het IP-adres van de VRT gebouwen bevindt, zullen er 2 extra tabs tevoorschijn komen in de navigatie.

Taalmail met wekelijkse tips

Om iedereen op regelmatige basis te spijzen met interessante taaltips werd een taalmail opgemaakt. Hier kan je je op inschrijven via de website. Wij realiseerden de koppeling met een Marketing Automation Platform. Met deze tool kan gepersonaliseerde en dynamische content verstuurd worden naar de lezers. 

CarFreeDay Leuven

Calibrate beschikt over een team van meer dan 60 gedreven Drupal developers, UX-designers , data-analysten, marketeers, grafische vormgevers ... Aarzel niet om ons te contacteren voor vrijblijvend advies voor jouw project.