UX Design - User Experience Design

User Experience Design

UX staat voor User Experience Design of gebruikerservaring en is een absolute must voor je website of applicatie. Een site moet er niet alleen goed uitzien, het volledige plaatje moet kloppen. De juiste content moet op de juiste plek zichtbaar zijn, specifiek gericht naar de doelgroep die je voor ogen hebt. Het resultaat is dus een complete belevingsgerichte website.

User Experience Design is daarom essentieel om je doelstellingen te behalen. Een goede gebruikerservaring geeft je bezoeker een positief gevoel. Dat positief gevoel resulteert in tevreden en terugkerende bezoekers, wat de stap tot conversie verhoogt. Een doordacht User Experience Design zorgt m.a.w. voor een hogere Return on Investment (ROI). En daar doen we het allemaal voor, niet?

CONVERSIE
Een doelstelling die je graag wil meten. Denk maar aan het invullen van een contactformulier, een aankoop in de webshop of het inschrijven voor de nieuwsbrief.

Bij Calibrate passen we van A tot Z het ontwerpproces toe. Van analyse en conceptuitwerking, designfase, ontwikkelfase tot en met de oplevering van de website. Maar daar stopt het niet. Het UX-ontwerpproces is in feite een iteratief proces (een steeds herhalend proces). De ervaringen van gebruikers veranderen steeds. Dit maakt dat je mee moet evolueren en de verschillende stappen van tijd tot tijd moet herhalen.

Stap 1: Uittekenen van de informatiearchitectuur

De belangrijkste en eerste stap in het ontwerpproces van een UX-design is het bepalen van de informatiearchitectuur. Nadat we een grondige analyse hebben uitgevoerd van wat we willen en waarom, kunnen we gaan bepalen hoe we deze elementen gaan vertalen in een architectuur. De vraag die je hierbij moet kunnen beantwoorden is: kunnen je websitebezoekers de informatie die ze zoeken, vinden op de plaats waar ze deze verwachtten?

We tekenen hierbij een structuur uit die de basis zal vormen voor het opmaken van de wireframes. Hoe gaat da navigatie eruitzien? Wat nemen we daarin op? Wat zijn de flows die websitebezoekers moeten doorgaan om de correcte informatie te vinden en hoe kunnen we die optimaal inzetten?

Stap 2: Opmaken van wireframes of prototypes

Na het goedkeuren van de informatiearchitectuur kunnen we overgaan naar het opmaken van de wireframes. Door middel van verschillende onderzoeken zoals een gebruikersonderzoek of een toptakenenquête kunnen we perfect nagaan wàt op welke plaats moet komen, en vooral wààrom. Een degelijk opgebouwde wireframe voorziet de meest efficiënte plaats voor de belangrijkste elementen van jouw website. Vandaar het belang van customer journeys of user flows.

Wireframes, een structuur in kaart
CUSTOMER JOURNEY
De weg die gebruikers moeten afleggen totdat ze overgaan tot conversie. Tijdens deze weg moeten gebruikers steeds de nodige en gewenste informatie snel en efficiënt kunnen terugvinden. Hou hierbij rekening met alle mogelijke overwegingen.

Bij Calibrate durven we zelfs nog een stapje verder te gaan. We maken geen statische wireframes op, wel dynamische. We maken deze dynamische wireframes aanklikbaar en vullen reeds in deze fase correcte inhoud in. In feite creëren we een prototype dat het werkelijk resultaat visueel kan aantonen, zowel structureel als inhoudelijk. Zo kan jij, de klant, reeds ervaren hoe en waar je de nodige informatie kan terugvinden.

Stap 3: Het grafisch vormgeven van de website

Eenmaal de wireframes goedgekeurd zijn, is design aan de beurt. De website wordt tijdens deze fase grafisch vormgegeven op basis van de wireframes en de huisstijl van het bedrijf. Tijdens de ontwikkeling van het design houden we meteen rekening met alle mogelijke interfaces: zowel mobiel als desktop zijn van even groot belang. Uiteraard passen we steeds de mobile first principes toe en zorgen we ervoor dat je website responsive of mobielvriendelijk is voor elke webapplicatie of website.

Let op! Websites die niet responsive zijn, worden afgestraft door Google bij zoekopdrachten. Je zal dan minder snel tussen de resultaten verschijnen.

UX design

Waarom is UX-design zo belangrijk?

Een goed UX Design zorgt voor meer (terugkerende) bezoekers op je website. Dit maakt dat SEO of Search Engine Optimization ook een belangrijk onderdeel vormt van het design. Calibrate houdt hier tijdens het bouwen van jouw website rekening mee zodat je steeds een mooie en efficiënte user interface verkrijgt. We zorgen ervoor dat de inhoud gestructureerd wordt getoond zodat je websitebezoekers steeds snel en efficiënt vinden waar ze naar op zoek zijn. SEO zal tevens je vindbaarheid op zoekmachines, zoals Google, verhogen.

 

USER INTERFACE
Ook wel ‘gebruikersinterface’ of kortweg UI genoemd - is het hele pakket hardware én software dat gebruikt wordt om de computer en gebruiker met elkaar te laten communiceren.

Welke onderzoeks- of UX-methoden gebruiken wij?

 • Expert review: bij een expert review gaan we op zoek naar hoe we jouw website zo gebruiksvriendelijk en toegankelijk mogelijk kunnen maken. Aanvullende onderzoeken zoals een data-analyse of een gebruikersonderzoek geven hier sterke aanvullende inzichten bij.

 • Data-analyse: baseer je keuzes op harde cijfers en niet op emoties. Onze gecertificeerde Google Analytics experten nemen een duik in de websitestatistieken en adviseren je hoe je website beter kan op basis van relevante inzichten.

 • Toptakenenquête: ontdek wat de klant van de klant belangrijk vindt. Vertrek niet vanuit je eigen bedrijfsleven maar laat onze experten uitdokteren wat je klanten belangrijk vinden. Op basis van deze inzichten kunnen we je website op de meest gebruiksvriendelijke wijze voorstellen.
  Dit onderzoek doen we aan de hand van een enquête. Iedere bezoeker vult deze maximaal 1 keer in. Na afloop van het onderzoek krijg je te weten wie je website bezoekt en waarom. Belangrijke informatie om je design te bepalen!

 • Gebruikersonderzoek: bij een gebruikersonderzoek brengen we de afgelegde weg of de customer journey van je websitebezoeker in kaart. We bekijken alle mogelijke overwegingen die een gebruiker ondergaat en stemmen het UX Design hierop af.

Even samengevat: wat levert een goed UX Design juist op?

 • Meer (terugkerende) websitebezoekers
 • Beter gebruikersgemak voor je websitebezoekers
 • Hogere vindbaarheid in zoekmachines (SEO!)
 • Meer conversies
 • Hogere klantentevredenheid

Meer dan redenen genoeg om je eigen UX design misschien eens onder handen te nemen! 

Ben jij geïnteresseerd in een optimale website? Is je design aan vernieuwing toe en wil je graag je website in een volledig nieuw jasje steken? Neem dan zeker contact met ons op. Samen bekijken we hoe wij jou de beste oplossing kunnen aanbieden.

Vrijblijvend advies

Helemaal overtuigd en op zoek naar een partner voor web? Neem dan nu contact met ons op!