Webdesign

Webdesign

Hoe ga je best te werk bij het ontwerpen van je website? Hoe krijg je een eenduidig verhaal doorheen alle platformen dat gebruiksvriendelijk en conversiegericht is? Webdesign is niet enkel het grafisch vormgeven van je website maar vooral het ontwerpen van een platform voor je klanten waarbij je ze op een zo eenvoudig mogelijke manier hun doel helpt te bereiken. Onze ervaren webdesigners helpen je je doelstellingen te vertalen in de juiste customer journeys.

Vóór we starten met webdesign

Webdesign is meer dan een mooi design voorleggen. Hier gaat een gestructureerde denkfase aan vooraf:

  1. Analyses: Bij het redesign van een bestaande website, is het van groot belang om de huidige situatie van de website in kaart te brengen. Hiervoor gaat de data-analist aan de slag aan de hand van de beschikbare data. We onderzoeken de toptaken, je online concurrentie en Sociale Media activiteiten. Op basis van de verschillende analyses werken we het concept uit. We zoeken allereerst naar een antwoord op de vraag: “Welke rol kan een digitale ervaring spelen in de ondersteuning van de algemene bedrijfsvisie?”.
  2. Informatie-architectuur: Op basis van het concept werkt de UX-Designer de nieuwe structuur uit van de website. De doordachte informatiearchitectuur zorgt voor een betere user experience (UX) omdat de customer journey geoptimaliseerd wordt op basis van de behoeften van de website bezoekers.
  3. Wireframes en prototypes: vooraleer we effectief overgaan tot webdesign, is het noodzakelijk om eerst te focussen op de gebruikerservaring (User eXperience) van de website. We werken in deze fase de website uit aan de hand van wireframes. Hierbij gaat de UX-designer de belangrijkste elementen op je website de juiste plaats geven en de verschillende customer journeys uitwerken. Op deze manier kan de klant zelf doorheen het prototype klikken en de gebruikerservaring zelf ervaren los van kleuren en puur grafische elementen. We proberen in het mate van het mogelijk met echte content te werken zodat het prototype of de klikbare wireframes een realistisch beeld weergeven van het resultaat. Zo vermijden we verrassingen en verzekeren we ons dat de neuzen in dezelfde richting wijzen.
Wireframe tot design

Responsive webdesign & mobile first

Bij het bouwen van een website is het van groot belang om te streven naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten, van desktop tot mobiele toestellen. Bij een responsive website schaalt je pagina mee naargelang de afmeting van het scherm, zonder de leesbaarheid van de tekst of bruikbaarheid van de webpagina te beïnvloeden.  Responsive webdesign is onmisbaar om een optimale user experience te bekomen.

Een gerelateerde term hierbij is mobile first. Bij deze aanpak verkiest de designer om in eerste instantie te designen voor het kleinste scherm (smartphones). Vanuit dit ontwerp wordt het opgeschaald naarmate de viewport groter wordt. Eén van de belangrijkste argumenten om mobile first te designen is dat je bij deze aanpak meer focust op de essentiële elementen op de pagina.

De rol van de UX-designer

Een UX-designer is degene die voor een optimale gebruikservaring van de website zorgt. User Experience Design (UX-design), is onmisbaar geworden bij het ontwerpen van een nieuwe website of applicatie. Hij/zij zorgt dat de content op de juiste plaats staat, dat de website voorzien is van de essentiële elementen voor een optimale user flow en dit steeds gericht naar de doelgroep van de website.

Een goede UX-design zorgt voor een positieve ervaring van de website gebruiker. De gebruiker zal in staat zijn om de gewenste informatie of producten snel te vinden. Dit alles verhoogt de kans op conversies, zoals aankopen en contactopnames.

Front en back end development

NA DE WEBDESIGN-FASE

Nadat de klant volledig akkoord is met het design van de website gaan de developers aan de slag. De front-end developer (ook wel front-end programmeur of front-end ontwikkelaar) zorgt voor de verbinding tussen het design en de technische uitwerking hiervan. Hij/zij is verantwoordelijk voor de technische kant van hetgeen zichtbaar is aan de voorkant (front-end) van de applicatie of website. De back-end developer zorgt voor het 'onzichtbare' gedeelte van de website. De back-end van de website is enkel zichtbaar voor beheerders van de website. Zij kunnen hier bijvoorbeeld wijzigingen aanbrengen aan de content en nieuwe pagina's toevoegen.

Webdesign voor je website?

Contacteer Calibrate vrijblijvend voor informatie over webdesign. Wij kunnen jou ondersteunen tijdens elke fase: analyse, design en web development.