Wireframes

Wireframes mock-up

Webdesigners spreken vaak over wireframes, ook wel prototypes genoemd. Maar wat zijn wireframes eigenlijk en waarom zijn ze van belang bij het bouwen van een website? Wij lichten het graag voor je toe.

Wat zijn wireframes?

Wireframes zijn schetsmatige voorstellingen van de structuur van je website. Ze worden gemaakt in de "denk" fase bij het bouwen van een website. De focus bij wireframes ligt niet op kleuren en grafische elementen, maar op het bepalen van de meest efficiënte plaats van de belangrijkste elementen, de toptaken. Bij het opmaken van de wireframes maakt Calibrate gebruik van echte content en teksten zodat de wireframes of prototypes een realistisch beeld weergeven van het resultaat. 

Uittekenen van UX-design

Bij het uittekenen van de wireframes baseert de UX-designer zich op de resultaten uit grondige analyses en de informatiearchitectuur. Dankzij deze grondige denkoefening en onze jarenlange ervaring kunnen we bij Calibrate perfect nagaan wàt op welke plaats moet komen, en vooral wààrom.

Wireframes in een notendop:

  • De eerste stap in het denk- en designproces van je site en webpagina's
  • De efficiëntste plaats voor de belangrijkste elementen van je website uitzoeken
  • Een eerste aanzet van de lay-out van je nieuwe website

Dynamische wireframes

Prototypes of dynamische wireframes zijn interactieve ontwerpen waarin je kan klikken, tikken of swipen. Op die manier kan je zelf doorheen het prototype surfen en de gebruikerservaring zelf ervaren. We verkiezen deze werkwijze zodat de klant een duidelijk beeld krijgt van de uiteindelijke ervaring en de belangrijkste customer journeys. Zo komen we in een latere fase niet voor verrassingen te staan.

Het voordeel van wireframes:

  • Er wordt grondig nagedacht over de structuur en gebruiksvriendelijkheid (mobile en desktop)
  • Het is veel eenvoudiger om aanpassingen door te voeren in wireframes.
  • Met goede wireframes kan je tijd besparen in je project, wat meteen ook een besparing in geld oplevert.
  • Zekerheid dat de noden en wensen van de sitebezoekers, alsook de doelstellingen van het bedrijf, vertaald worden.
Voorbeelden - wat zijn de voordelen

Van wireframes tot webdesign

Pas nadat de wireframes goedgekeurd zijn door de klant, gaan we over tot webdesign. In deze fase wordt de website grafisch vormgegeven. Op basis van de wireframes zullen de huisstijlelementen toegevoegd worden. De wireframes worden als het ware ingekleurd.

Contacteer ons vrijblijvend

Kan jij de expertise van UX-designers van Calibrate gebruiken voor jouw wireframes? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.