cijfers ddd

Graag neem ik je mee doorheen mijn ervaring op deze naar mijn mening succesvolle Drupal Developer Days 2023. Gedurende deze conferentie hebben we in het totaal zo'n 125 issues aangepakt in de contributie ruimtes, dat is een stevig getal. Ter vergelijking, in Gent vorig jaar hadden we er ~140. Ik heb zelf aan een 4-tal issues kunnen werken, allemaal rond configuration schema validations. De cijfers spreken voor zich.

 

Contribution spaces

De grootste meerwaarde van deze bijeenkomst ligt voor mij in het samenbrengen van de community en ontmoeten van andere contributors. Het is dan ook met deze reden dat ik veel tijd  in de zogeheten 'contributie spaces' heb doorgebracht. Het samen debuggen en onderzoeken van complexe problemen, en die bespreken met andere developers is op geen enkele andere conferentie zo makkelijk. Natuurlijk hebben we ook een aantal inspirerende sessies bijgewoond. De meeste hiervan staan ondertussen ook al op youtube, deze heb ik reeds verzameld binnen dit artikel voor zij die ze willen bekijken. 

Sessie 1

New module: Search API decoupled

Als co-maintainer van Search API en enkele modules in het search ecosysteem ben ik altijd geïnteresseerd in welke nieuwe modules er aan komen en wat er in de nabije toekomst staat te gebeuren.

Artem en Christoph van het bedrijf 1x Internet hadden dan ook meteen al een goeie manier om me enthousiast te krijgen. Ze bouwden een nieuwe module, die op basis van Search  API en configuratie die erg lijkt op Search API Pages een mogelijkheid om endpoints te bouwen op basis van de Search Data, die dan decoupled kunnen gebruikt worden.Omdat ze standaard geen entity loads gebruiken, is de performantie hiervan erg hoog. Daarnaast gebruiken ze ook web componenten die ook de perceived performance nog eens omhoog duwen.

Interessant om te bekijken als je naar een decoupled search wil werken

Sessie 2

How to write maintainable large scale software

Kristiaan Van Den Eynde hadden we al tegengekomen onderweg naar Wenen, dus hadden we al een kleine sneak peek gekregen van wat de inhoud van deze sessie ging zijn. We kregen een overzicht van enkele van de gemaakte fouten die Kristiaan maakte bij het bouwen van de group module.

Enkele puntjes die er voor mij uit sprongen:

  • Je early adopters moeten niet de features van je project bepalen, de features moeten beperkt blijven zodat je module niet uit de voegen barst.
  • Je architectuur moet je zo bepalen dat de module pluggable is, maar dat wil niet zeggen dat je alle plugins ook meteen moet voorzien.
  • Je module voorzie je best al zo snel mogelijk van complete unit-test coverage, zodat je met een gerust hart nieuwe functionaliteiten kan bij maken.

Interessant om te bekijken als je zelf een module onderhoud of wil gaan maken

Sessie 3

Drupal 10: What’s New and What’s Next

Lauri Eskola is een van de product managers van Drupal Core, hij heeft een aantal van de nieuwe features in 10.1 en 10.2 uitgelicht, die wel echt duidelijk maken dat de toekomst van Drupal er erg rooskleurig uit ziet, en dat de velocity ook stabiel blijft.

Interessant voor alle drupal developers

Sessie 4

The present and future of Drupal initiatives

Ik ben gewoon van de talks van Gabor dat ze niet alleen super duidelijk zijn, maar dat ze voornamelijk feiten bevatten. Deze talk wijkt daar van af, en geeft naast een volledige historiek van initiatives ook een mening over hoe ze werken.

Interessant om te bekijken als je zelf mee wil werken aan een initiative

Sessie 5

Next Drupal admin UI improvements

Cristina Chumillas is een senior frontend developer voor lullabot, en heeft sinds recent de mogelijkheid gekregen om 6 maanden aan Drupal Core te werken. Ze heeft gekozen om zich te focussen op de admin UI, we kregen een zicht op de status van de nieuwe designs en ook welke user research er aan vooraf gaat en er nog aan komt om de designs ook te valideren bij echte gebruikers.

Interessant voor alle drupal developers

Drupal Developer Days 2024?

De community is nog op zoek naar een locatie voor de volgende dev days, maar ik hoop er volgend jaar ook weer in mijn planning te kunnen krijgen.

Skybar terras Wenen Drupal developer days

Professionals die graag plezier maken. Collega's die je vrienden kan noemen. Work hard, play harder!