Je studeert cum laude af als student IT. Je bent nog in de fleur van je leven vol bier en genot. Maar stilaan komt de realiteit aan je deur kloppen en wordt het tijd om op zoek te gaan naar de job van je leven. Ergens twijfel je nog. Zou je een sabbatjaar nemen, of toch de kans nemen om naar het buitenland te gaan, of zou je er toch meteen invliegen en je eigen centen verdienen? Herken je dit? Zo ging het bij mij namelijk ook! Ik herinner het me nog als de dag van gisteren.

tired

De Grote Stap

De onbekendheid waarin je terecht zou komen. De onwetendheid over wat je wil doen met je leven. Je hebt wel een idee, maar weinigen weten het tot in de puntjes. Daarbij komt nog het probleem dat je moeilijkheden hebt om je aan te passen aan grote veranderingen.

Ik heb tijdens mijn sollicitatieperiode met verschillende IT-bedrijven gepraat, echter was er maar één bedrijf dat een job aanbood als ‘Consultant’. Het woord klonk toen best wel fancy. Nu moet ik ook zeggen dat het effectief ook fancy IS! Denk maar eens aan de privileges van een consultant. Er zijn enorm veel interessante voordelen aan deze job verbonden. Zowel op vlak van kennisuitbreiding, vrijheid,  verloning, bedrijfswagen... (ik laat de verdere invulling van dit lijstje over aan jouw fantasie).

Samen bier drinken

Een frisse pint

Overduidelijk had ik het over het materiële gedeelte. Maar hoe zit het dan met de grijze cellen? Laat ik zeggen dat je intellectueel zoveel rijker wordt als consultant.

Je zal leren omgaan hoe je met andere mensen kan samen werken in een ander team en in een andere setting. Je communicatieskills gaan zich op een snel tempo verder ontwikkelen. Op sommige plekken heb je namelijk een typische bedrijfshiërarchie, terwijl op andere plekken de baas samen met jou een pint komt drinken na de werkuren. Je ziet en ervaart het allemaal.

Aangezien je ook met andere mensen in contact komt, die elk hun eigen manier van werken hebben, die elk hun eigen manier van code schrijven hebben, leer je elke dag bij. Dat klinkt zo cliché! Je hoort soms mensen zeggen: “Ik leer elke dag bij”. Ik geloofde er niets van!

Als consultant leer je op verschillende vlakken elke dag wel iets bij. Al was het maar een vorm van communicatie, of een nieuwe taal, of een manier van code schrijven,… Na elke consultancy periode blijkt dat ik plots toch veel meer kennis heb opgedaan dan ik origineel dacht. Dit uit zich zowel op vlak van code schrijven, mijn communicatieve skills, maar ook mijn talen. Ik spreek en begrijp nu beter Frans dan ooit tevoren!

light

Geen eenheidsworst

Laten we ook eerlijk blijven. De ene opdracht is de andere niet. Niet elke opdrachtgever werkt op dezelfde manier. Misschien ben jij wel zo iemand die niet met hiërarchie om kan. Misschien ben jij iemand die koste wat het kost op je eigen manier code wil schrijven. Besef dan goed dat je heel wat kansen misloopt om in uitdagende projecten te kunnen werken. Projecten en situaties die je op je eigen kantoor nooit zal ervaren. Zo werk ik tot op het heden aan een oplossing die door alle politie instellingen gebruikt wordt, waarbij mijn PHP, Frans, Engels en communicatieve vaardigheden sterk aan het verbeteren zijn. Kortom, ik kan thuis komen en zeggen: “Spijtig dat ik thuis ben. Het was vandaag weeral een leuke dag!”

En dat is toch het belangrijkste? Nietwaar?