De website van Onroerend Erfgoed was toe aan een frisse update. Niet alleen qua look ‘n feel, maar ook de back-end kon een fris vleugje Drupal 8 gebruiken. De doelstelling van het nieuwe platform was het informeren en inspireren van de verschillende doelgroepen. Gebruiksvriendelijkheid van de website stond hierbij ook centraal, en dit zowel voor de beheerders van de website, als voor de verschillende stakeholders. 

Onroerend erf

Over onroerend erfgoed

Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed staat in voor het inventariseren en beschermen van gebouwen, landschappen, archeologische sites en varend erfgoed. Bovendien ondersteunen ze burgers, lokale overheden, ontwerpers, ontwikkelaars en andere instanties met adviezen en premies. Ze dragen ook de kwaliteitsvolle omgang met onroerend erfgoed uit, met beleidsgericht onderzoek en goede communicatie daarover. Deze kwaliteit & gerichte communicatie wilden ze ook vertalen in een nieuwe, gebruiksvriendelijke website. 

Een nieuwe, professionele website

De ontwikkeling van de nieuwe website verliep in nauwe samenwerking met de afdeling Informatie en Communicatie van  Onroerend Erfgoed. Zo werden de wireframes en designs ontworpen door een designer van Onroerend Erfgoed. Voor het developen van de nieuwe website, werkten de Calibrate consultants ter plaatse gedurende twee dagen per week. Zo kon de klant snel en optimaal schakelen met de developers en kon de feedback onmiddellijk verwerkt worden door de developers. 

Bij deze nauwe samenwerking was een agile projectaanpak dan ook vanzelfsprekend. Bij een agile aanpak definiëren we op voorhand, in een backlog, de verschillende functionaliteiten die per sprint dienen verwezelijkt te worden. De realisaties van de verschillende sprints werden op wekelijkse basis voorgelegd aan de interne PM en project owner. Zo kon er 'kort op de bal' gespeeld worden door de klant en de developers van Calibrate.

Onroerend erfgoed nieuwsbrief

Technologie: Drupal 8 en mailchimp

Er werd gekozen voor een Drupal 8 website, enerzijds om de meest recente updates te hebben op vlak van ontwikkeling, maar ook omdat er aandacht geschonken werd aan toegankelijkheid van de website, een Europese richtlijn voor overheidswebsites.

Ook wensten ze de website te koppelen met het Marketing Automation platform‎ Mailchimp. De developers zorgden ervoor dat de bezoekers van de website zich kunnen inschrijven op de nieuwsbrief volgens de opgelegde GDPR-regelgeving. Na een dubbele opt-in, wordt men automatisch toegevoegd aan de juiste mailinglijst.

Het groot voordeel van Drupal als Content Management systeem is de flexibiliteit, we kunnen de back-end écht op maat van de klant maken. 

Zo werd er aandacht geschonken aan een gecontroleerde workflow bij het publiceren van content. Medewerkers van het agentschap kunnen inhoud aanmaken, die goedgekeurd kan worden door een andere medewerker met een editoriale rol.

Anderzijds was het ook belangrijk voor de klant om een uitgebreide mogelijkheid te hebben aan inhoudstoepassingen, daarom werd er gekozen om te werken met paragraphs. Dat gaf de medewerkers de mogelijkheid om flexibel inhoud te kunnen aanmaken. Vooral de paragraph met uploadmogelijkheid voor bestanden was voornaam, gezien het belang van documenten in deze website.

Nog andere technische integraties:

  • Widget Block (integratie van Global Header/Footer van de Vlaamse Overheid)
  • Facets (filtermogelijkheden op de overzichtspagina’s)
  • Honeypot & webforms (beveiliging formulieren voor events)
  • Metatags (SEO)

Als laatste werden nieuwsberichten en blogs van de  oude website feilloos omgezet naar de nieuwe website door gebruik van migratie voor Drupal. Hiervoor schreef onze back-end developer een custom import module, om de oude inhoud mooi in het 'nieuwe keurslijf' te laten passen.

Onroerend erfgoed devices

Tot slot moesten we de afbeeldingen er perfect laten uitzien voor alle mogelijke schermen, alle soorten toestellen en voor de verschillende formaten. Dat werd opgelost door het gebruik van aangepaste responsive image styles, waardoor de afbeeldingen meeschalen met het scherm. Hierdoor zien de afbeeldingen er op elk scherm perfect uit, zelfs in full HD. Wens je meer te weten te komen over responsive web design?

Dankzij deze vlotte samenwerking met Onroerend Erfgoed hebben we dit project tot een goed einde kunnen brengen!