Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed staat in voor het inventariseren en beschermen van gebouwen, landschappen, archeologische sites en varend erfgoed. Bovendien ondersteunen ze burgers, lokale overheden, ontwerpers, ontwikkelaars en andere instanties met adviezen en premies. Ze dragen ook de kwaliteitsvolle omgang met onroerend erfgoed uit, met beleidsgericht onderzoek en goede communicatie daarover. Deze kwaliteit & de gerichte communicatie wilden ze ook vertalen in een nieuwe, gebruiksvriendelijke website.
Erfgoed website in de Vlaamse huisstijl
De website van Onroerend Erfgoed was toe aan een update. Niet alleen qua look ‘n feel, maar ook de back-end moest gemoderniseerd worden. De doelstelling van het nieuwe platform is het informeren en inspireren van de verschillende doelgroepen. Gebruiksvriendelijkheid van de website stond hierbij ook centraal, en dit zowel voor de beheerders van de website, als voor de verschillende stakeholders.
Over onroerend erfgoed
Drupal voor web toegankelijkheid
Er werd gekozen voor een Drupal 8 website, enerzijds om de meest recente updates te hebben op vlak van ontwikkeling, maar ook omdat er aandacht geschonken werd aan toegankelijkheid van de website, een Europese richtlijn voor overheidswebsites.
Ook is de website gekoppeld met het Marketing Automation platform Mailchimp. De developers zorgden ervoor dat de bezoekers van de website zich kunnen inschrijven op de nieuwsbrief volgens de opgelegde GDPR-regelgeving. Na een dubbele opt-in, wordt men automatisch toegevoegd aan de juiste mailinglijst.
Het grote voordeel van Drupal als Content Management systeem is de flexibiliteit, we kunnen de back-end écht op maat van de klant maken.
Zo werd er aandacht geschonken aan een gecontroleerde workflow bij het publiceren van content. Medewerkers van het agentschap kunnen inhoud aanmaken, die goedgekeurd kan worden door een andere medewerker met een editoriale rol.
Anderzijds was het ook belangrijk voor de klant om een uitgebreide mogelijkheid te hebben aan inhoudstoepassingen. Dat geeft de medewerkers de mogelijkheid om flexibel inhoud te kunnen aanmaken.
Als laatste werden nieuwsberichten en blogs van de oude website feilloos omgezet naar de nieuwe website door gebruik van migratie voor Drupal. Hiervoor schreef onze back-end developer een custom import module, om de oude inhoud mooi in het 'nieuwe keurslijf' te laten passen.
Tot slot moesten we de afbeeldingen er perfect laten uitzien voor alle mogelijke schermen, alle soorten toestellen en voor de verschillende formaten. Dat werd opgelost door het gebruik van aangepaste responsive image styles, waardoor de afbeeldingen meeschalen met het scherm. Hierdoor zien de afbeeldingen er op elk scherm perfect uit, zelfs in full HD. Wens je meer te weten te komen over responsive web design?
Dankzij deze vlotte samenwerking met Onroerend Erfgoed hebben we dit project tot een goed einde kunnen brengen!
Meer weten over digitaal erfgoedbeheer?
Digitaal erfgoedbeheer is één van onze specialiteiten. Meer weten? Ontdek de oplossingen voor digitaal erfgoedbeheer.