Gemeente Schilde zocht naar een digitale partner om hun gemeentewebsite Schilde.be, intranet en website voor het gemeenschapscentrum Werf 44 strategisch aan te pakken en te bouwen.

Tijdens de realisatie van de website van Schilde.be werd er veel belang gehecht aan de online gebruikerservaring voor de burger. Hierbij is het belangrijk dat de bezoeker op een transparante en gemakkelijke manier de dienstverlening van de gemeente Schilde kan ontdekken. 

Na de bouw van de gemeentewebsite van Schilde werd de website van het gemeenschapscentrum Werf 44 gebouwd. Via deze website wil de gemeente het brede aanbod van Werf 44 in de kijker zetten. Naast de evenementen, is ook het zalenaanbod van het gemeenschapscentrum een belangrijke troef.

Tijdens de realisatie van dit webplatform voor Schilde.be en Werf 44 werd er ingezet op maximale herbruikbaarheid van componenten. Dankzij die aanpak hebben we veel  paginacomponenten van Schilde.be opnieuw kunnen toepassen. Zo werd tijd en budget gewonnen.

De burger staat centraal

En vlekkeloze online gebruikerservaring is ontzettend belangrijk. De burger moet op een snelle en intuïtieve manier informatie terugvinden. De dienstverlening moet op maat worden weergegeven aan de burger. Hierdoor is een vooronderzoek met verschillende kerntaken uiterst belangrijk om samen met de gemeente Schilde te bekijken via welke informatie-architectuur het webplatform gebouwd moet worden.

website

Strategisch Onderzoek

Via de data-analyse werden de bezoekersstatistieken van de vorige website onder de loep genomen.

Er worden verschillende kernvragen gesteld en beantwoord, zoals: Via welke bronnen (bv. sociale media) komt de bezoeker terecht op de website? Naar welke zoektermen is een bezoeker het meest op zoek?

Deze informatie is belangrijk en interessant voor het opbouwen van de informatie- en navigatiearchitectuur en het opbouwen van de startpagina, zodat de gebruikerservaring direct goed zit.

Via een constructieve workshop samen met het communicatieteam van de gemeente Schilde, en in combinatie met de data-analyse, leerden we de verschillende prioriteiten identificeren:

  • Het is belangrijk om zowel de niet-inwoners als de inwoners op de hoogte te brengen. De inhoud staat hierbij centraal en moet op een gebruiksvriendelijke manier terug te vinden zijn.
  • Er zijn 2 soorten bezoekers: Eerst en vooral zijn er bezoekers die op zoek gaan naar administratieve informatie (bv. wat zijn de openingsuren van het containerpark?). Daarnaast zijn er bezoekers zoeken naar activiteiten in de gemeente Schilde. 
  • "Beleef Schilde" is één van de prioriteiten om alle toeristische activiteiten of activiteiten van de gemeente en Werf 44 in de kijker te zetten.
Het was een leuke ervaring om samen met het gedreven communicatieteam van de gemeente Schilde een nieuw webplatform te bouwen. De gebruikerservaring, gebruiksvriendelijkheid van het Drupal CMS en herbruikbaarheid stonden hierbij centraal.
Tom Hollevoet
 / 
Coördinator & Analist Lokale Besturen
Tom Hollevoet
Gemeente Schilde

Opstellen van structuur & design

Op basis van het strategisch onderzoek bouwden we de informatie- en navigatiestructuur op waarbij we alle soorten inhoud, pagina's en structuren overzichtelijk schematiseren. Aansluitend werd deze structuur omgezet in interactieve wireframes. Die ontwierpen we samen met het communicatieteam van de gemeente Schilde aan de hand van interactieve workshops.

Op basis van de huisstijl van de gemeente Schilde werden de recepten van het voortraject omgezet in het eigentijds, modern en fris design. Het toeristische luik speelt dan vooral met beelden en krijgt een veel levendigere inkleding.

Tijdens de realisatie van dit traject werd er maximaal ingezet op toegankelijkheid en conversie om zo goed en snel mogelijk de gewenste informatie vindbaar te maken voor de burger.

Website Gemeente Schilde

Did you know?

Een strategisch onderzoek is een handig en belangrijk middel om zo de noden van de bezoeker in kaart te brengen. Op basis van deze informatie ontwikkelen we de structuur van de website.

Herbruikbaarheid van componenten

Het webplatform van de gemeente bestaat vandaag uit twee websites, enerzijds de website van Schilde.be en anderzijds van het Gemeenschapscentrum Werf 44.

Herbruikbaarheid van functionaliteiten, modules en componenten staat voorop. Indien er een component wordt ontwikkeld , kan er steeds geopteerd worden om deze opnieuw te hergebruiken op de andere subsites.

multisite

Voor het Webplatform van de Gemeente Schilde en Werf 44 werd er gekozen voor een Drupal Multisiteplatform.

In een technische notendop is dit één technische codebase, maar wel een aparte database voor elke website. Elke website beschikt dus over zijn unieke set van inhoud.

Naar ondersteuning en beheer is het grote voordeel dat bijvoorbeeld een security update niet drie keer gedaan hoeft te worden, maar in één keer kan worden toegepast. Iedere website kan wel volledig de eigen identiteit en configuratie hebben, terwijl de functionaliteit weer wordt gedeeld.

Dynamische opbouw van pagina's

Aan de hand van het Drupal Paragraphs systeem kan een webmaster of redacteur op een gebruiksvriendelijke manier dynamische pagina's opbouwen

Al deze paragraphs bevatten een aantal velden zoals titels, tekst, afbeelding en call to actions, maar ook een aantal instellingen voor achtergrondkleur, positie van de afbeelding, uitlijning van de tekst. Op één pagina kan men oneindig veel paragraphs onder elkaar plaatsen, zodat je tekst, media en dynamische content afwisselend kan weergeven. Zo kan per paragraph het design van de nieuwe website aangepast worden om een mooie, maar duidelijke pagina te creëren.

Calibrate investeert dagdagelijks in innovatie. Naast de paragraph functionaliteit is Calibrate actief bezig met het bouwen van websites aan de hand van de Layout Builder functionaliteit. Deze functionaliteit biedt een andere manier om flexibel pagina's op te bouwen. Aan de hand van de noden en wensen van de klant wordt er bepaald welk mechanisme het meest geschikt is.

Burgerprofiel

Vlaamse Bouwstenen

Het webplatform werd gekoppeld aan de bouwstenen van de Vlaamse Overheid. 

Allereerst implementeerden we een koppeling met Mijn Burgerprofiel. Mijn Burgerprofiel is de poort tot alle officiële gegevens en documenten van een inwoner bij de Vlaamse/Federale Overheid. Via verschillende authenticatiemogelijkheden (itsme®, eID lezer, SMS, …)  kunnen gebruikers inloggen op dit portaal. Zij hoeven niet meer telkens opnieuw te zoeken achter hun gegevens of een specifieke website te onthouden. In de toekomst vind je op elke website van een overheidsinstantie een header waar je kan inloggen op Mijn Burgerprofiel. 

 

ACM/IDM

Gebruiksvriendelijk toegangsbeheer

Schilde.be werd voorzien van de ACM/IDM functionaliteit van Digitaal Vlaanderen.

Dankzij ACM/IDM krijgen burgers, ambtenaren en bedrijven op een veilige en efficiënte manier toegang tot de digitale toepassingen en informatie van de Vlaamse overheid. ACM kan geïmplementeerd worden via het OpenID Connect Protocol. 

Did you know?

Calibrate staat in nauw contact met de collega's van Digitaal Vlaanderen en helpt mee bouwen aan de Vlaamse Bouwstenen. Dankzij de goede relatie kunnen we elk lokaal bestuur of Vlaamse Overheid instantie assisteren en informeren over de aanvraagprocedure van het Burgerprofiel, ACM/IDM en andere bouwstenen zoals bijvoorbeeld Dosis.

Via de authenticatiemethode ACM is er een mogelijkheid tot het implementeren van een single-sign-onBij ACM kan er gekozen worden uit verschillende autorisatie methodes. Enkele voorbeelden zijn itsme®, elektronische eID lezer, mobiele app en SMS.

Het Drupal CMS kan geconfigureerd worden met een ander authenticatiesystemen. Dit kan de gebruikerservaring veraangenamen als loginmogelijkheid voor zowel website(beheerders), intranet (medewerkers) als voor een later e-loket (burgers).

Onze websites Schilde.be en Werf44.be staan ondertussen bijna een jaar live. Calibrate en lokaal bestuur Schilde zijn hierbij twee partners die hetzelfde doel voor ogen hebben: websites die mee zijn en mee blijven. Calibrate is steeds bereid om te luisteren en mee na te denken over een nog optimalere samenwerking, dit door onder andere de wederzijdse verwachtingen op elkaar af te stemmen. Voor ons zijn dat alvast belangrijke elementen voor een lange en leuke samenwerking in alle openheid en transparantie.
Katrien Dierckx
 / 
Beleidsverantwoordelijke | Communicatie, onthaal en lokale economie
Vergrootglas

Dynamische zoekfunctie

Wat zijn de openingsuren van het containerpark? Hoe kan ik mijn rijbewijs opnieuw aanvragen? Een gebruiker die de website van de gemeente Schilde bezoekt is in bepaalde gevallen heel snel op zoek naar bepaalde informatie. 

De website werd voorzien van een dynamische Drupal Search API zoekfunctie waarbij de burger aan de hand van een autocomplete functionaliteit snel de gewenste informatie kan terugvinden.

In samenspraak met de gemeente Schilde werd er bepaald welke soort inhoud er geïndexeerd moet worden. Op basis van bepaalde velden (bijvoorbeeld titel en meta tags) kunnen er bepaalde woorden een extra "score" krijgen, waardoor deze pagina's hoger in de zoekresultaten terecht komen.

 

Mailchimp logo

Koppeling met Mailchimp

Via de website kan men rechtstreeks inschrijven op de Mailchimp nieuwsbrief lijst van de Gemeente Schilde. Mailchimp is met voorsprong de meest populaire e-mail tool. Dat heeft het vooral te danken aan zijn gebruiksvriendelijkheid. De eenvoudige e-mail editor, feilloze integratie met CMS-systemen en autoresponders maken van haar de ideale tool voor nieuwsbrieven en basis autoresponders.

Interesse?

We brengen je graag in contact met één van onze business coaches. Boek je date en we nemen snel contact met je op.

embed