JONGEREN AAN HET WERK KRIJGEN

Begin 2014 was de voornaamste opdracht voor VDAB om de Belgische jongeren aan het werk te krijgen.

Wie jongeren zegt, zegt mobiel. Zo is Calibrate begonnen aan de uitdaging om een nieuwe mobiele vdab.be te bouwen die volledig responsive was zonder te raken aan de bestaande Java back end, noch aan de bestaande website.

Zo kwam de eerste versie van de mobiele site tot stand, met als voornaamste functionaliteit “Vind een job”. Al snel kwam het besef dat de bestaande website best kon meegroeien met de evoluties van de mobiele site. Zo kwam in maart 2015 de volledig vernieuwde website tot stand.

Technische oplossing

Om de toekomstige evoluties van Drupal het hoofd te kunnen bieden is de architectuur van de nieuwe vdab.be zo opgezet dat het systeem klaar is voor de nieuwste versie van Drupal. Er werd ook met REST principes en een aparte datalaag gewerkt. Deze architectuur wordt door Calibrate meer en meer toegepast voor nieuwe websites. Hierdoor kunnen we onze klanten begeleiden in het vlekkeloos overschakelen naar Drupal 8. Om de gehele website responsive te themen is de oplossing gebaseerd op Angular.js, Drupal 7 en Sass (Compass). Uiteraard was er ook een implementatie nodig met de bestaande Java back-end van VDAB.

VDAB devices

Responsive design

Desktop, tablet of smartphone: de nieuwe VDAB website wordt op al je schermen mooi en overzichtelijk weergegeven in een aangepaste layout.

Deze doordachte herschikking van de pagina-elementen kwam er na uitvoerig usability onderzoek en meerdere gebruikerstesten.

Performantie en Security

De site wordt belast met gemiddeld 100.000 (en pieken tot 160.000) sessies per dag. Iets om rekening mee te houden.

Er werd daarom Varnish caching geïmplementeerd. Een groot voordeel van de toegepaste setup is dat zowel de caching als de security vanuit de VDAB back-end reeds kan worden verzorgd. Hierdoor wordt Drupal zelf nauwelijks belast en vormt het CMS dus geen vertraging in het geheel. Zo kunnen alle pagina's met maximale snelheid getoond worden aan bezoekers van de website.
Ook voor de Angular.js applicatie, alle CSS en extra Javascript werd natuurlijk rekening gehouden met een optimaal presterende website.

collega's-calibrate-macbook

Meer weten over deze case?