Met meer dan 14.500 studenten en 1.700 medewerkers is Hogeschool UCLL –voluit University Colleges Leuven-Limburg– één van de grootste verstrekkers van hoger onderwijs in Vlaanderen. Het biedt dertig professionele bacheloropleidingen aan op tien verschillende campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. UCLL is al langer een trouwe klant van Calibrate. Zo is ook hun publieke website door ons ontwikkeld. UCLL vond nu dat het tijd was om dat intranet een update te geven. Wij namen het intranet onder handen, zowel qua concept, performance en look-and-feel, en maakten een vernieuwd intranet met Drupal.

UCLL devices

Doel

Om het nieuwe intranet te ontwikkelen, moesten we natuurlijk weten wat de wensen waren van UCLL en wat er allemaal moest veranderen. UCLL wou dat er één website kwam voor zowel studenten als medewerkers, maar het moest wel mogelijk zijn om content voor bepaalde doelgroepen af te schermen. Zo wou UCLL dat sommige content op de website enkel beschikbaar was voor medewerkers, maar dat de overige content wel gedeeld werd met alle gebruikers. Een bijkomende uitdaging was dan weer dat een belangrijk deel van de website ook beschikbaar moest zijn in twee talen: Nederlands en Engels.

“UCLL stond voor een grote uitdaging om op enkele maanden tijd een grondige facelift aan het bestaande intranet voor medewerkers en studenten door te voeren. We zochten en vonden bij Calibrate een degelijke, professionele en technisch zeer grondige ondersteuning van onze interne ontwikkelaars",

aldus Dirk Fabré, verantwoordelijke ICT Application and development team UCLL.

UCLL  content

Unieke pagina's per gebruiker

Het intranet is het platform waar studenten en medewerkers al hun persoonlijke gegevens terugvinden. Via een application programming interface (API) halen we bij het aanmelden gegevens op van elke specifieke gebruiker. Die bestaan uit een aantal standaard zaken, zoals zijn/haar campus, voor- en achternaam, opleiding... Die gegevens bepalen uiteindelijk wat een gebruiker standaard ziet op de website.

Er is in theorie ook maar één menu. Maar de url's in het menu passen zich automatisch aan aan de instellingen van de gebruiker. Iedereen krijgt hetzelfde menu te zien, maar mét andere url's (afhankelijk van de functie, campus en opleiding van de gebruiker). Het lastige aan dit verhaal is dat elke gebruiker dus andere content te zien krijgt op de overzichtspagina. Om te vermijden dat het caching mechanisme informatie van een verkeerde campus of opleiding aan een gebruiker zou tonen, hebben we samen met UCLL een technisch vernuftig systeem bedacht dat gebruik maakt van DrupalFileCache en Authcache. Hierbij cachen we op de verschillende rollen en per individu. De grote blokken zijn per rol, de dynamische -en dus unieke- blokjes cachen we per gebruiker. Zo is elke pagina voor elke persoon uniek en toch snel geladen.

Een student op campus Diepenbeek krijgt bijvoorbeeld op de website onder 'Campusinfo' eerst info te zien van die campus. Als gebruiker kan je wel manueel switchen van campus om zo ook de info te bekijken van de andere campussen. Ook het nieuwsoverzicht past zich aan op maat van de gebruiker. Je krijgt enkel info te zien over jouw opleiding en zijn campus. Ook hier kan je manueel extra zaken toevoegen en instellen dat je ook nieuws te zien krijgt van andere opleidingen of campussen. 

We kijken terug op een zeer vlotte samenwerking tussen onze eigen developers en de medewerkers van Calibrate. Een mooi voorbeeld van co-creatie.
Dirk Fabré
 / 
Verantwoordelijke ICT Application and development team - UCLL
Dirk