In België is er een groot aanbod aan Drupal ontwikkeling: er zijn dus veel Drupal bedrijven te vinden via allerhande overzichtsites. Dat is positief voor klanten en speelt volledig in de kaart van het vermijden van een Vendor lock-in, één van de voornaamste pluspunten om onze Drupal oplossingen te overwegen.

Drupal logo

Hoe herken ik een goed Drupal bedrijf?

Maar hoe weet je nu of een bedrijf betrouwbaar is en of er voldoende kennis aanwezig is in dat bedrijf? Er zijn immers veel spelers op de markt en niet alle bedrijven hebben voldoende senioriteit aan boord om sommige Drupal projecten tot een goed einde te brengen.

Bijdrage aan Drupal

Eén van de grootste indicatoren voor de Drupal expertise van een bedrijf is de activiteit binnen de Drupal community. Drupal is gebouwd door ontwikkelaars overal ter wereld en in een goed Drupal bedrijf heb je uiteraard ook mensen die zelf actief bouwen aan de toekomst van Drupal.

Op Drupal.org vind je een officieel overzicht van Belgische Drupal bedrijven. De rangschikking van deze bedrijven wordt bepaald op basis van de actieve bijdragen aan Drupal door hun werknemers. Een hogere rangschikking betekent dan ook een nauwere betrokkenheid bij de ontwikkeling van Drupal en het bijhorende eco-systeem, en dus ook de aanwezigheid van ruime ervaring binnen een dergelijk bedrijf.

Aantal Drupal experts

Drupal heeft een steile learning curve. Je hebt dus best wat Drupal ervaring aan boord om projecten tot een goed einde te brengen. Kennis opbouwen en aan boord houden is voor een Drupal agency dus zeer belangrijk. Vaak heeft een bedrijf een eigen pagina met een presentatie van zijn team, maar op Drupal.org krijg je van elk bedrijf ook een overzicht van de mensen die er werken. Je kan er meteen ook zien hoe lang die mensen al actief bezig zijn met Drupal. 

Het Drupal portfolio

De al uitgevoerde Drupal projecten zijn uiteraard ook een belangrijke indicator. Op de meeste portfolio's zie je wel presentaties van afgewerkte projecten, maar elk project heeft zijn eigen specifieke eigenschappen: de ene Drupal site is de andere niet. Als je wil evalueren of een website goed is opgezet en dus ook structureel gezond is, stel je je daar best een paar vragen bij:

Hoeveel custom modules zijn gebruikt en waar dienen deze voor? Zijn ze geschreven met correct gebruik van de Drupal API's en volgen ze de coding guidelines van Drupal? Dit is een goede test om te bepalen of een Drupal agency in staat is om de best mogelijke combinatie van community modules en maatwerk af te leveren. 

Hoe snel laden de webpagina's? Een Drupal website moet de best mogelijke combinatie zijn van modules en configuratie, die leidt tot een performant geheel. Via Google Pagespeed insights kan je snel testen of een website voldoet aan de meest elementaire performantievereisten. Deze test moet je met een korrel zout nemen voor Drupal websites, maar scores onder 40% mag je niettemin beschouwen als slecht gebouwde websites.

CarFreeDay Leuven

Neem contact op met onze Drupal experts om verder advies in te winnen. Je kan terecht in onze vestigingen in Antwerpen, Gent of Leuven.