Naast opleidingen geeft Calibrate zijn ontwikkelaars ook de mogelijkheid om deel te nemen aan evenementen zoals Laracon. Laracon is een evenement waar developers de kans krijgen om kennis te maken met een community & een PHP framework dat over de jaren steeds meer interesse wekt.

Zodoende gingen er dus ook enkele Calibrate developers naar Laracon in Amsterdam. Hieronder een korte vlucht over enkele sprekers. 

Laravel Spark

Taylor Otwell, de originele bedenker van het Laravel framework, gaf een introductie over "Laravel Spark", een toevoeging aan het framework dat zich focust op de basisbehoeften van een Enterprise applicatie: subscription plans, invoices, coupons, team management, two-factor authenticatie, enz.

Deze komen standaard mee in Laravel Spark, wat developers op weg helpt bij het bouwen van een applicatie. Een eerste beta release komt er aan en zou beschikbaar zijn vanaf volgende maand. Je kan alvast een glimp opvangen van Laravel Spark.

Werken met GIT

Lorna Jane Mitchell is een vaak gevraagde gastspreker. Ook op Drupalcon Amsterdam was ze vorig jaar van de partij. Dit jaar gaf ze op Laracon advies voor gebruik van geavanceerde werkmethode's met Git. Ze gaf onder meer tips over Git commando's die je workflow verbeteren, zoals het werken met features onder een master branch en het doorvoeren ervan met de juiste commando's, Git submodules etc...

Voor iedereen die zich wat thuisvoelt in Git was deze lezing zeker een aanrader. Alles kan je vinden in haar boek "Git workbook"

Kost optimalisatie

Konstantin Kudryashov gaf een interessante sessie over "Min-Maxing Software Costs". Zoals de titel al doet vermoeden, schetst hij het gegeven: inbrengen van de kost van een project en hoe deze te optimaliseren. Hij geeft een verklaring aan de hand van 3 subtakken: Cost of Introduction, Change & Ownership.
Systematisch geeft hij advies en en staaft zijn opinie aan de hand van real life experience, rekening houdend met de scope van een project.

Bekijk de volledige presentatie.

Package development

Hannes Van De Vreken gaf een mooie uiteenzetting over package development met veel handige tips & tricks voor de PHP developer om een package te publiceren. Vooral "Decoupling" leek ons daarbij erg interessant, wie heeft er bvb al niet eens een conflict gehad tussen de verschillende versies van Guzzle in verschillende packages? Meer in zijn slides, hieronder.

Jeffrey Way

Als laatste was Jeffrey Way aan het woord.

Jeffrey Way is oprichter van Laracast en bijdrager aan het Laravel framework. Kort schetst hij dat web development niet meer is wat het zoveel jaar terug was. De evolutie van web development heeft namelijk zoveel tools gecreëerd dat het jaren vergt om je deze kennis eigen te maken. Zo heb je bvb SASS preprocessing, task automation met Gulp, versioning met Git, virtuele omgevingen voor development, om er maar enkele op te noemen. Met de nodige dynamiek legt hij ons uit dat eenvoud en vereenvoudiging de sleutel tot succes zijn.

Deze ideologie weerspiegelt zich dan ook in het Laravel framework waarmee je in een mum van tijd een applicatie op zet en je effectief kan focussen op datgene wat je écht wil doen, namelijk het bouwen van jouw "fantastische" applicatie, nóg een reden waarom Laravel zo succesvol is.

Superpowers

Hoewel hierboven vooral de technische aspecten, sprekers en onderwerpen naar boven komen, was Laracon véél meer dan dat. Matt Stauffer presenteerde hoe empathie je "superpowers" kan geven en Dries Vints riep heel erg warm op tot meer verbondenheid in de community.

Laracon 2015 heeft ons dan ook op verschillende manieren en domeinen nog een beetje meer verlicht.