Wanneer is een zoekfunctie op je website nodig?

Wanneer de inhoud van een website niet goed is georganiseerd, is een efficiënte zoekbalk niet alleen nuttig maar ook cruciaal, zelfs voor eenvoudige websitenavigatie. Een goede informatie architectuur en gebruiksvriendelijke pagina-opbouw kan ervoor zorgen dat de zoekfunctie niet nodig is.

Kleinere websites met een beperkte hoeveelheid webpagina's of met een beperkt aantal contenttypes hebben vaak geen zoekfunctie nodig. Daar zou de geoptimaliseerde User Experience moeten volstaan.

Wanneer een website groeit in grootte en complexiteit wordt het zoekveld vaker gebruikt. Bezoekers gebruiken de zoekbalk als een doeltreffend middel om meteen antwoorden te vinden. Welke onderdelen zijn belangrijk voor je zoekpagina?

Een zoekfunctie moet immers aan de hoge kwaliteitseisen van je bezoeker voldoen. Een bezoeker is gewend dat alle informatie aan zijn vingertippen hangt, door zoekmachines zoals Google. En dat verwacht die bezoeker ook van jouw website.

Waaruit kan zo’n uitgebreide zoekervaring dan bestaan? We geven enkele voorbeelden van veel toegepaste technieken:

1

Autocomplete – De website vervolledigt automatisch je zoekterm vanaf X aantal letters. Met autocomplete vergroot je de kans dat bezoekers snel terugvinden waarnaar ze op zoek waren zodat ze niet zelf tussen een hele lijst aan mogelijke antwoorden moeten zoeken. Je suggereert hier optioneel ook veelgezochte zoekopdrachten.

2

Fuzzy search  Je hoeft een woord niet exact juist in te geven om het juiste resultaat te krijgen. In combinatie met autocomplete zorgt dit ervoor dat je veel minder lege zoekresultaten krijgt. Een lege resultatenpagina is een doodlopende straat voor een gebruiker. Je kan je lege resultatenpagina ook gebruiken om een aantal populaire pagina’s te tonen om te vermijden dat mensen je website verlaten.

3

Geolocatie – Als locatie een belangrijk onderdeel van een zoekopdracht op jouw website kan zijn, neem locaties dan op in je zoekresultaten. Dit kan eventueel in de vorm van een kaart. Denk hier bijvoorbeeld aan winkellocaties of de verschillende deelnemers aan Open Monumentendag.

4

Bijlages – Heb je veel informatie alleen als bijlages of PDF-bestanden op je site staan, dan is het zeker nuttig om die ook te laten doorzoeken. 

5

Synoniemen – Vooral bij sites met veel sectorspecifieke woorden is het handig om in de zoekvelden synoniemen op te nemen. Dit kan je natuurlijk ook opvangen door de synoniemen reeds op te nemen in de inhoud van de pagina’s. Om zeker te zijn dat de synoniemen voor alle pagina’s opgenomen zijn, kunnen we ze ook rechtstreeks in de zoekfunctie laten opnemen. Zo weet je zeker dat elke zoekopdracht naar “dokter" ook alle resultaten met “arts” laat terugkomen. Ook foute spellingen van een woord kan je als synoniemen opnemen. Dit is ook een manier om een pagina zonder resultaten zo veel mogelijk te vermijden.

6

Saved/favorite searches – Voor sommige usecases is het handig om ook een zoekfilter toe te voegen. Je kan bezoekers zelfs de mogelijkheid bieden om filters op te slaan en opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld in een webshop met complexe filters maak je het mogelijk om de filters die je hebt toegepast op te slaan, en later opnieuw te bekijken.

7

Negeer stopwoorden – Stopwoorden (“dat, een, het, enkele, …”) komen in veel pagina’s voor, en van nature staan ze vaker in langere pagina’s dan in korte. Om de lange pagina’s niet te bevoordelen en zo misschien irrelevante resultaten naar boven te brengen is het best deze te negeren. Drupal's Search API module zorgt hier al automatisch voor.

Zoekveld = invoerveld + verzendknop

Het ontwerp is het belangrijkste van een zoekveld. Reden? Bezoekers lezen de pagina niet, ze scannen de site op zoek naar het zoekveld. Het meest voorkomende ontwerp voor de zoekfunctie is een box, waarbij het invoerveld een relatief brede box is. Bij het ontwerpen van een zoekveld hou je er best rekening mee om het makkelijk zichtbaar te maken, zo hoeven gebruikers er niet naar te zoeken. Een zoekfunctionaliteit moet de content van je site vindbaar maken, het laatste wat je dus wil doen, is zoeken naar een zoekveld

Leesrichting bezoekers

Dat brengt ons bij het volgende punt:

Hoe zorg je ervoor dat een zoekbalk goed gevonden wordt?

Bezoekers die op zoek gaan naar een zoekveld starten hun zoektocht over het algemeen bovenaan rechts. Indien het daar niet gevonden wordt, dan gaan ze verder met het scannen van de volledige bovenkant van de pagina. De meest ideale plek voor een zoekveld is bij gevolg rechtsboven op de pagina. Er zijn een aantal icoontjes die bijna automatisch gelinkt worden met een object/dienst/functie... Het vergrootglas-icoontje is daar een goed voorbeeld van. Het herkenbare icoontje wordt quasi meteen gelinkt met ‘zoeken’. Het is dus aan te raden een zoekveld telkens te vergezellen van zo’n icoontje.

Hoe zorg je ervoor dat je zoekresultaten ook converteren?

Als je producten toont op de resultatenpagina, mogen er zeker links bij zitten die niet gewoon linken naar de detailpagina van een product, maar rechtstreeks een CTA toevoegen om het product in het winkelmandje te steken.  Maak je zoekresultaten ook zeker niet te saai en voeg daar afbeeldingen aan toe die je ook gebruikt op gewone overzichtspagina’s.

zoekmachine

De keuze maken tussen het tonen van de normale teaser enerzijds, of inclusief een search snippet anderzijds, zou ook makkelijk moeten zijn; toon steeds je search excerpt.
 
Je zoekresultaten moeten ook niet altijd gewoon weergegeven worden als een lijst van resultaten. Het weergeven van resultaten op een kaart kan een meerwaarde hebben als je resultaten geografisch gespreid zijn. Doe dit bijvoorbeeld niet als je een gemeentewebsite maakt en alle locaties op 10 km van de kerktoren liggen.  
 
Zorg er ook voor dat de inhoud van het zoekveld zichtbaar blijft wanneer het overzicht aan zoekresultaten ingeladen wordt. Gebruikers passen vaak hun originele zoekterm aan als ze niet meteen vinden waarnaar ze zochten. Maak dat eenvoudig door het laatst ingetypte zoekwoord te laten staan.
 
Op de resultatenpagina is het nuttig om ook het aantal gevonden resultaten te zien. Zo weet de gebruiker meteen of de gebruikte keywords voldoende specifiek zijn.

Wanneer voeg je facets toe om je zoekresultaten te verfijnen en hoe moeten die er uit zien?

Als je zoekpagina verschillende types van content bevat (bijvoorbeeld producten, diensten en blogartikels) is het altijd nuttig om daar een facet voor toe te voegen.

Het voordeel van een facet tegenover een gewone filter is dat een facet zal categoriseren op de inhoud die reeds getoond wordt. Je zal met een facet dus nooit kunnen filteren op “blog” als er geen blogartikel tussen de zoekresultaten staat.

Welke andere facets zijn ook handig?

  • Heb je een lijst van diensten die openingsuren hebben toont, is een “nu open” facet nuttig voor de ervaring van de gebruikers;
  • Toon je producten? Dan is het handig om te kunnen filteren op een range van prijzen (bv 0-100, 100-200, 200-300, …), dit kan zowel met een range input als met verschillende links onder elkaar;
  • Toon je locaties die geografisch gespreid zijn, dan voeg je best ook nog een filter/facet toe voor binnen de x km te zoeken.

Op basis van een marktonderzoek is het nuttig om te kijken wat concurrenten doen. Op die manier weet je wat andere, gelijkaardige sites doen. Zo zorgen we dat de zoekpagina die we voor je bouwen een betere gebruikerservaring geeft. Voeg ook sorteringsmogelijkheden toe aan de zoekresultaten, maar zet die standaard op meest relevant. Voor e-commerce is het handig om ook te kunnen sorteren op prijs (goedkoopste eerst) of op meest recente eerst voor nieuwsartikelen. 

Conclusie

Een sterke zoekfunctie vergemakkelijkt de zoekervaring van bezoekers en vergroot de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Analyseer ook de zoekwoorden die mensen ingeven in de zoekopdracht, op die manier kan je zien waar er gaten in je inhoud zitten. Als je merkt dat er tientallen mensen zoeken naar dezelfde (of vergelijkbare) zoektermen, dan kan je daar nieuwe inhoud voor aanmaken. Je kan ook de homepagina van je site aanpassen door andere pagina’s in de kijker te zetten.

Calibrate Kantoor Edegem

Zelf ook een goed uitgewerkte zoekpagina op je Drupal-website? Neem contact op met onze experts en we geven je passend advies.