
Thomas Kussé
Google lanceert de mobiele trein nu pas écht
En je springt er maar beter op! In de woorden van Sridhar Ramaswamy, Senior Vice President Ads and Commerce van Google: "the shift to mobile isn't happening, it has happened already". Daarom kondigde hij in de jaarlijkse keynote speech enkele aardverschuivingen aan: eind 2016 krijgt paradepaardje AdWords een metamorfose van jewelste.
We gooien je even wat cijfertjes naar het hoofd:
Dat Google nu dus nog verder gaat inzetten op mobile, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Maar welke veranderingen loeren er juist achter de hoek?
Allereerst krijg je meer plaats voor text ads. Omdat mobiele schermen groter en breder worden, mag je vanaf eind dit jaar twee koppen (van 30 karakters) ingeven en mag ook je beschrijving wat langer. Simpel gezegd: je kan potentiële klanten nog meer informatie geven over je product of dienst om ze te verleiden tot een klik. Tests hebben al uitgewezen dat extra tekst tot 20% meer clicks zou genereren.
Naast het Search Network wordt ook het Display Network verder 'gemobiliseerd'. Binnenkort zal je pijlsnel en kinderlijk eenvoudig responsive display ads in elkaar kunnen knutselen, die zich altijd aanpassen aan de look en feel van de pagina waar ze naast getoond worden. Gewoon de basisgegevens ingeven (headlines, beschrijving, afbeelding, een URL) zoals je altijd al deed, en Google doet de rest voor jou. Zoals de wijze Fat Joe ooit zei, "lean back".
Vanaf dit najaar kan je ook je biedstrategie aanpassen per device, en tot wel 900% verhogen voor desktop, tablet of smartphone. Tot nu plaatste je een basisbod en kon je je mobiel bod laten variëren, maar later dit jaar wordt dat hele systeem in stukjes gehakt. Bieden voor desktop, mobiel en tablet kan dan volledig onafhankelijk van elkaar: een pak meer flexibiliteit en slagkracht voor advertisers, dankzij een paar instellingen!
Tegelijkertijd wordt Google Maps (nog) meer aan boord van de advertentieboot getrokken. Een derde van alle mobiele zoekopdrachten zijn locatiegebonden en daar wil de grote zoekmachine handig op inspelen. Fysieke winkels kunnen beter en mooier (mét logo) weergegeven worden op de kaart. Ook de businesspagina's zelf krijgen, zoals je kan zien op de afbeelding hiernaast, een nieuw gezicht. Wie locatie-extensies gebruikt bij een advertentie kan zijn zaak zowel op google.com als op Maps beter in de verf zetten. Google beitelt verder stukjes van de muur tussen de digitale en fysieke wereld.
Tot slot komt er ook een betere opvolging voor in-store conversions. Mensen klikken op je advertenties, wat fijn! Maar als je enkel een fysieke winkel hebt, is het vervolg moeilijk te meten. Google maakt daarom de zogheten in-store conversions toegankelijker voor (nog) meer soorten zaken. Hoe ze dat gaan doen is even simpel als geniaal: dankzij de locatiegeschiedenis van mobiele toestellen. Heeft iemand op je advertentie geklikt en daarna je winkel bezocht, dan zal je dat voortaan weten. Een bijzonder accurate manier om ROI te meten, als je het ons vraagt!