Wanneer moet ik upgraden naar 9? Veel klanten stellen ons deze vraag. In dit artikel leggen we uit wat de Drupal tijdslijn is, wat de reden is achter de aangepaste Drupal life cyle, en wat je moet doen om de update naar Drupal 9 zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Key takeaways

Om het makkelijk te maken, dit zijn de voornaamste dingen die je sowieso moet weten:

1

Drupal 7 is End Of Life op 28 november 2022. Drupal 8 is End Of Life november 2021. Op die momenten zullen deze versies niet langer ondersteund zijn door het security team.

2

Is je website goed opgebouwd en onderhouden? Upgraden van Drupal 8 naar Drupal 9 is deel van routine onderhoud en vergt dus weinig tot geen extra aandacht

Moet ik vandaag al actie ondernemen?

Deze momenten mogen dan nog in de toekomst liggen, je bereidt best al je planning voor. Calibrate helpt je met een stappenplan om je Drupal omgeving veilig en up-to-date te houden. Belangrijk: upgraden vanaf een Drupal 7 website neemt ook significant meer tijd in beslag.

Via onze Caliwatch en Calislave tools monitoren we jouw Drupal website zodanig dat deze steeds up-to-date is.
Jan Naessens
 / 
Support & SLA Manager
Jan Naessens

Enkele kernvragen meteen beantwoord

Moet ik wachten op Drupal 9 voor de bouw van een nieuwe website?

Zodra de scope van je project dat toelaat, wordt het in Drupal 9 gebouwd of geupgraded. 

Maar jouw website kan nu nog perfect gebouwd worden in Drupal 8 en in een latere fase worden aangepast naar Drupal 9. Drupal 9 wordt door de Drupal-community gelijkgesteld aan Drupal 8.9, waardoor het upgraden van van 8.8 naar 8.9 zonder problemen kan verlopen.

Zal mijn huidige Drupal website blijven werken?

Drupal 9 is dan wel gelanceerd in juni 2020, Drupal 8 blijft ondersteund tot eind 2021 terwijl Drupal 7 eigenaars nog kunnen rekenen op security updates tot november 2022. Wij blijven je Drupal website proactief monitoren en zorgen er voor dat deze veilig en stabiel blijft.

Ook na de EOL momenten zullen de websites met deze versies nog steeds blijven werken, echter zonder nieuwe security updates waardoor het risico op een veiligheidslek groter zal zijn. 

Kan mijn bestaande data gemigreerd worden?

De Drupal-community heeft migratie tools voorzien om Drupal-agencies te ondersteunen in een upgrade van Drupal 7 naar een hogere versie. Op deze manier kunnen sommige instellingen en structuren programmatorisch overgezet worden naar een nieuwe Drupal-versie. Daarnaast is het via deze manier ook mogelijk om inhoud, zoals bijvoorbeeld pagina’s of nieuwsberichten, te migreren. De kost van een een migratietraject is afhankelijk van de structuur van de Drupal website.

Indien er wordt gekozen voor een nieuwe structuur is het in bepaalde gevallen beter om de data handmatig in het Drupal CMS in te voeren.

Waarom zijn Drupal 7 en 8 beide end-of-life?

Drupal 8 maakt gebruik van onderdelen van het Symfony 3 PHP framework. Symfony heeft aangekondigd  dat deze versie in november 2021 'end-of-life' is. Dit betekent dat er geen veiligheidsupdates worden gelanceerd voor Symfony 3. Drupal 9 zal gebruik maken van een recente versie van het Symfony PHP framework.

Drupal 7 is gelanceerd in 2011 en zal na 10 jaar 'end-of-life' zijn. Drupal 7 maakt geen gebruik van het Symfony framework en maakt geen tot weinig van bepaalde programmeerconcepten anno 2020.

Drupal 7 of 8 upgraden naar Drupal 9

Je hebt een Drupal 7 website?

De Drupal-community heeft migratie tools voorzien om Drupal-agencies te ondersteunen in een upgrade van Drupal 7 naar 8 of 9. Op deze manier kunnen sommige instellingen en structuren programmatorisch overgezet worden naar een nieuwe Drupal-versie. Daarnaast is het via deze manier ook mogelijk om inhoud, zoals bijvoorbeeld pagina’s of nieuwsberichten, te migreren. 

Je hebt een Drupal 8 website

Drupal 9 wordt door de Drupal-community gelijkgesteld aan Drupal 8.9, waardoor het upgraden van van 8.8 naar 8.9 zonder problemen kan verlopen. Het security- en veiligheidsteam van Calibrate volgt dit op de voet op en brengt in kaart welke updates er moeten uitgevoerd worden om in een-twee-drie over te stappen naar Drupal 9. 

Het enige wat je moet doen is er voor zorgen dat jouw Drupal 8-installatie steeds up-to-date is met de allerlaatste versie aangeboden door de Drupal -community. Wij doen de rest!

 

Audit 3

Een website die resultaat oplevert

De nood aan een upgrade is een goed moment om stil te staan bij je digitale strategie. Brengt je website wel op wat je er van verwacht? We starten met een digitale scan, en helpen je naar een digitale strategie die concreet resultaat oplevert.

Die strategie wordt vervolgens vertaald in een optimale gebruikerservaring en betere online conversie.

drupal 9

Conclusie

Dus, wat betekent dit in een notendop?

Wel, Drupal is vandaag een heel goede keuze om een nieuw project mee te starten, omdat je zekerheid hebt over de vlotte upgrade mogelijkheden. De keuze voor een goede Drupal partner is daarin vandaag nog belangrijker dan vroeger, omdat je moet kunnen vertrouwen op een partij die de beste keuze maakt tussen Drupal modules, onderhoudbare code schrijft en die bovendien verzekert dat je website altijd up to date is. Er ligt in elk geval een mooie toekomst met Drupal 9 voor de boeg!

fietsen

Wil je graag meer informatie over een upgrade naar Drupal 9? Laat het gerust weten en we geven je vakkundig advies.