LeasePlan België zocht een oplossing om alle inhoud uit hun AS400 back-office op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk te maken voor het publiek. Ook wilde men extra functionaliteit voor fleet managers, bestuurders en garages voorzien.

Omdat de organisatie werkt onder het statuut van een financiële instelling, moest bij de bouw van het platform rekening worden gehouden met strenge security vereisten. Daarnaast mocht ook een responsive design niet ontbreken, om alle functionaliteit op de website vlot te kunnen gebruiken via verschillende vaste en mobiele toestellen.

Calibrate in de lead

LeasePlan verwachtte niet louter een uitvoerende partij, maar ook een meedenkende partner die dingen in twijfel trekt en alternatieven voorstelt waar nodig. Calibrate nam de lead in dit project, stuurde de andere partijen aan en fungeerde als single point of contact voor het volledige traject. 

Leaseplan divide

Twee luiken

Concreet werd het project opgedeeld in twee luiken, de publieke leaseplan.be website en het afgeschermde myLeasePlan-portaal.

Voornaamste aandachtspunten waren het opzetten van één omgeving voor zowel publieke als afgescheiden pagina’s (website & extranet), makkelijke onderhoudbaarheid, responsiveness, gebruiksvriendelijkheid, veiligheid, schaalbaarheid en performantie.

Corporate website

Voor het eerste luik, de corporate website, werden eerst de behoeften geanalyseerd. Op basis van workshops en denkoefeningen werden dan een online klikbaar prototype uitgewerkt. Ter verduidelijking werd ook een functioneel analysedocument opgeleverd.

De ontwikkeling gebeurde in Drupal 7. Een groot deel van de inhoud van de website werd vanuit de bestaande database bij LeasePlan opgehaald. Dankzij een geavanceerde SOLR zoekmotor kunnen bezoekers nu rechtstreeks vanop de website de omvangrijke stock van LeasePlan doorzoeken (> 70 000 wagens).

Na het finaliseren van de corporate website werd een doorgedreven UAT (User Acceptance Testing) periode georganiseerd, die startte na een grondige training van de administrator en webmasters. 

Daaropvolgend werden twee parallelle trajecten doorlopen: voor het grafisch ontwerp en ook de ontwikkeling van het overkoepelende framework (myLeasePlan).

MyLeasePlan

Tijdens de testperiode van de corporate website werd reeds het nodige functioneel & technisch analysewerk gestart voor myLeasePlan.

Gezien de complexe infrastructuur- en securityvereisten voor deze webapplicatie werd hierbij beroep gedaan op meerdere competence centers binnen Cronos voor specifiek advies, analyse, uitwerking en onderhoud van servers, deployment scripts, user access management, identity management, etc.

Quality Assurance

Om performantie en security grondig te testen werden meerdere Nessus scans en audits georganiseerd door LeasePlan IT Solutions (LPIS, Ierland).

Er werden meerdere functionele testfases doorlopen, verzorgd door verschillende afdelingen binnen Leaseplan. Er werd ook gewerkt met een soft launch naar een beperkte groep eindgebruikers om de laatste verfijningen aan te brengen. Tijdens elk van deze fases werden de nodige profielen (infrastructuur, identity & security, Drupal…) ingepland en standby gehouden om aanpassingen door te voeren waar nodig.

LeasePlan infographic

Technologie en Infrastructuur

Binnen hetzelfde Drupal-framework van de publieke website werden ook de softwareconnectoren ontwikkeld om te kunnen communiceren met de IBM IAM & TDI en het de Leaseplan ERP systeem (AS/400).

Er werd een zeer uitgebreide infrastructuur opgezet met load balancersclustering van databases en meerdere backups & failsafes.

Intensieve samenwerking

De ontwikkeling van de corporate website werd uitgevoerd bij Calibrate. Op tweewekelijkse (en indien nodig wekelijkse) basis werd wel samengezeten met de stakeholders om de voortgang, voorstellen en alternatieven te overlopen. Zo kon een eindproduct gegarandeerd worden dat zowel voor de klant als voor het Cronos team aan alle verwachtingen en standaarden voldeed.

Voor het luik myLeasePlan draaide een team van Calibrate experts mee op locatie bij de IT afdeling van LeasePlan in Zaventem. Zo kon nog intensiever worden samengewerkt voor de complexe integratie van Drupal met de bestaande back-office van de klant.

Blijvende ondersteuning en uitbreiding

Ook na finale oplevering blijft LeasePlan voortdurend beroep doen op de nodige competenties voor verbeteringen, uitbreidingen en algemeen onderhoud van het volledige platform.

Over LeasePlan

LeasePlan België bestaat sinds 1972. Als pionier van leasing en fleet management heeft deze organisatie zich ontplooid tot marktleider in ons land. Het bedrijf is een dochtermaatschappij van LeasePlan Corporation en lid van Renta. LeasePlan Corporation is actief in 30 landen en is wereldwijd marktleider op vlak van operationele autoleasing.

CarFreeDay Leuven

Interesse in deze case? Neem contact op met de verantwoordelijke voor dit project.