Met meer dan 15.000 studenten, 1.750 medewerkers en 8 campussen is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. In elke uithoek van Vlaams-Brabant en Limburg vind je een campus: Diepenbeek, Diest, Genk, Hasselt, Heverlee en Leuven.

UCLL

Een nieuw begin met Drupal 9

Met de nakende vervaldatum van Drupal 7 in zicht, werd het tijd om de website om te zetten naar Drupal 9. Een voortraject bij een designfirma en een functionele analyse bepaalden de designs. Hiermee bouwden we vervolgens stelselmatig de website.

De praktische drempels waar wij tijdens de bouw tegen stoten, namen we samen met UCLL wekelijks onder de loep. Zo bleken sommige zaken in het oorspronkelijke design technisch moeilijk uit te voeren. Tijdens die wekelijkse meeting zochten we samen naar een gepaste oplossing. Lees verder om te weten te komen welke oplossingen we aanboden...

Een functionele uitbreiding voor redacteurs en gebruikers

Tijdens een voortraject werd door een designfirma de verbeterpunten van de oude website onderzocht. Op basis van die resultaten werkten zij het ontwerp uit aan de hand van de huisstijl.

Bij de start van het project zaten we met alle partijen samen om een plan van aanpak op te stellen. Eenmaal alle neuzen in dezelfde richting wezen, startten we meteen aan de bouw van de website. Daarna planden we telkens om de twee weken een virtuele meeting in om de status van het project te bespreken. Naast een degelijke migratie naar Drupal 9, zorgen we ook voor een nieuwe opbouw van pagina’s, een koppeling met OpenID en een zoekfunctie.

Dynamische opbouw van pagina's

Met paragraphs kan een webmaster of redacteur op een gebruiksvriendelijke manier dynamische pagina's opbouwen.

Al deze paragraphs bevatten velden zoals titels, tekst, afbeelding en call to actions. De achtergrondkleur, positie van de afbeelding en uitlijning van de tekst pas je aan in de instellingen. Op één pagina kan je oneindig veel paragraphs onder elkaar plaatsen, zodat je kan afwisselen tussen tekst, media en dynamische content. Per paragraph pas je zo het desing van de nieuwe website aan door telkens mooie en duidelijke pagina’s te creëren.

UCLL

Koppeling met OpenID

Door middel van OpenID maakten we een koppeling met het gebruikersplatform van UCLL. Via de authenticatiemethode krijgen redacteurs toegang tot de inhoud van de website, documenten, taxonomie en formulieren. Allerlei standaard Drupal-instellingen waarmee de redacteurs zelfstandig aan de slag gaan.

Search

Dynamische zoekfunctie

Gebruikers kunnen op de website voortaan gebruikmaken van een dynamische zoekfunctie op basis van de zoekmotor SOLR. Met facet filters vindt iedereen snel de gewenste informatie terug.

Op basis van velden (bijvoorbeeld titel en tags) krijgen  bepaalde woorden een hogere "score”, waardoor deze pagina's hoger in de zoekresultaten terechtkomen.

Resultaten

Op het einde van de rit geniet UCLL van een degelijke website. Futureproof dankzij Drupal 9, en gebruiksvriendelijk voor de redacteurs met een uitgebreider aanbod aan paragraphs, en prachtiger dankzij het vernieuwde design.