IE-NET.be is dé website waar ingenieurs, bedrijven, overheids- en opleidingsinstellingen in contact worden gebracht met elkaar. Als ingenieur kan je je aansluiten tot de ingenieursvereniging en genieten van opleidingen, netwerking en begeleiding in je carrière. Meer dan 600 bedrijven werken samen met IE-NET voor: opleiding, rekrutering, employer branding en kennis te delen. Ontdek de kracht van Drupal en CiviCRM.

IE-NET devices

Ingenieurs zijn de sleutel tot innovatie en ontwikkeling; ze zijn de motor van onze moderne economie en maatschappij. IE-NET wil ingenieurs dan ook versterken in deze rol door hen een krachtig platform aan te bieden. 

Om dit te verwezelijken diende de website voorzien te zijn van de nodige functionaliteiten en een gepaste uitstraling. Hiervoor contacteerden ze een web agency die deze digitale missie kon verwezelijken, namelijk Calibrate.

Doelstellingen van de nieuwe website

De bestaande website van IE-NET kon de complexe informatiestromen niet meer helder laten doorstromen tussen ingenieurs, bedrijven en de organisatie van IE-NET zelf. Bovendien had de site niet de uitstraling die je van een innovatieve vakvereniging voor ingenieurs mag verwachten. 

Ook de gebruiksvriendelijkheid van de inschrijfprocedures voor opleidingen, studiedagen en activiteiten, als de lidmaatschappen die IE-NET aan bedrijven en ingenieurs aanbiedt, diende Calibrate onder handen te nemen.

Op de nieuwe website wilde ie-net ook de mogelijkheid bieden om een profiel aan te maken. Via dit profiel kunnen de ingenieurs hun gegevens zichtbaar stellen voor andere bedrijven in de ingerieursector.

IE-NET placeholder

Stap 1: Informatiearchitectuur

IE-NET bevatte zeer veel informatie voor zowel ingenieurs als bedrijven. Om dit in een goed gestructureerde navigatie te krijgen, was was een doordachte informatie-architectuur essentieël. Hiervoor werd de focus gelegd op de toptaken. Zo was het overzicht van de magazine’s, info voor bedrijven en FAQ zeer belangrijk. Ook werden er duidelijkere opdelingen gemaakt voor de verschillende afdelingsgroepen die IE-NET heeft.

Stap 2: Wireframing, user-flows en design

Vervolgens werd de informatie-architectuur gevisualiseerd in wireframes door de UX-designers. De volledige user flow werd onder handen genomen en uitgetekend in wireframes. De grootste uitdaging hier was de kalender met verschillende type opleidingen. Ook werd er tijdens deze fase nagedacht over de verschillende inschrijfprocedures voor opleidingen en evenementen, alsook over de inschrijfprocedure voor lidmaatschappen als bedrijf, ingenieur en steunend lid.

Op basis van de wireframes, werd er een design opgemaakt die in lijn lag met de huisstijl van IE-NET. Wel werd er gekeken, hoe zaken frisser en moderner konden zijn qua look & feel.

Stap 3: Development

Drupal logo

Drupal

De Calibrate developers vertrokken voor dit project vanuit een bestaand CMS/CRM. IE-NET koos er namelijk voor om verder te werken op zijn bestaand CRM. Als CMS-syteem ging de voorkeur uit naar Drupal, met een CiviCRM integratie.

Het voordeel van Drupal als CMS-systeem is de flexibiliteit om de contentpagina’s eenvoudig beheerbaar te maken door het IE-NET redactieteam. Binnen Drupal kunnen er per persoon verschillende rollen aangemaakt worden, waarbij bijvoorbeeld een afdelingshoofd in zijn afdelingpagina zowel content als evenementen, nieuws en verslagen kan aanmaken.

Om de overdracht van de bestaande website naar de nieuwe website vlot te laten verlopen, werd er een grondig migratieplan uitgeschreven door Calibrate. Hierbij werd eveneens de hosting overgezet. Hierover later meer.

CiviCRM logo

CiviCRM

CiviCRM is een CRM-systeem dat organisaties ondersteunt in het beheer van contactpersonen, lidmaatschap, abonnementen en evenementen. Een absolute must voor een ledenorganisatie als IE-NET. 

Dankzij CiviCRM werd het mogelijk om een complexe lidmaatschapstructuur te realiseren op de IE-NET website. Afhankelijk van het profiel van de persoon (leeftijd, partner & student/werkende), wordt er een aangepaste prijs van lidmaatschap getoond. Ook werden er een aantal regels opgebouwd, die herkennen wanneer een gebruiker lid is of niet. Zo kunnen er op basis van deze gegevens, automatisch kortingen worden toegekend, krijgt een lid toegang tot het ledenregister, enz…

Dit hebben we ook doorgetrokken voor de evenementen. Op basis van lidmaatschap & werknemer bij IE-NET partner wordt er een bijbehorende kortingcode toegepast bij de inschrijving. Voor de betalingen integreerden we Mollie.

Na registratie krijgen de leden op de nieuwe website van IE-NET een gebruikersprofiel. Hierin kunnen de ingenieurs hun eigen gegevens beheren, zoals naam, functie, contactgegevens... Op basis van deze gegevens, kunnen IE-NET leden in contact komen met elkaar via de ledenlijst. Ook een concrete toepassing van CiviCRM.

IE-NET ledenlijst

Financiele integraties:

  • Mollie als betalingssysteem: zoals eerder vermeld, koppelden we Mollie als betalingsysteem. Dit is een krachtige en betrouwbare API waarmee betalingen vlekkeloos verlopen via de inschrijfflows.
  • Koppeling met boekhouding: We ontwikkelden een eenvoudige koppeling tussen evenementen-inschrijvingen en het boekhoudprogramma, door het gebruik van unieke referentiecodes per event kan IE-NET deelnemerslijsten maken en importeren in hun boekhouding aan de hand van deze referentiecode.
CarFreeDay Leuven

Calibrate beschikt over een team van meer dan 55 gedreven Drupal developers, UX-designers , data-analysten, marketeers, grafische vormgevers.. Aarzel niet om ons te contacteren voor vrijblijvend advies voor jouw project.