De End Of Life van Drupal 7 zal plaatsvinden in januari 2025. Drupal 7 zal dus nog strikt noodzakelijke security updates ontvangen tot dan. Natuurlijk komen er geen andere updates meer uit voor Drupal 7, wat wel het geval zal zijn voor Drupal 10.

drupal 7 end of life

Geen paniek

Dat klinkt dus vrij geruststellend. Tenslotte wil dat zeggen dat er nog tot januari 2025 resteert om een upgrade of een migratie uit te voeren. Het is natuurlijk wel tijd om te beginnen plannen hoe hier mee omgegaan wordt. Wij zetten de opties even voor je op een rijtje.

Veel gestelde vragen

Niet updaten, is dat verstandig?

Het korte antwoord: neen. Het lange antwoord is iets genuanceerder.

Drupal 7 is oude software, het werd reeds in 2011 gelanceerd. Nieuwe ontwikkelingen gebeuren niet meer en de mogelijkheden om een Drupal 7 in te passen in een modern digitaal ecosysteem worden elke dag kleiner. Het aantal ontwikkelaars dat Drupal 7 nog kan en wil ondersteunen is ook schaars.

Aan de andere kant: aangezien Drupal 7 al een tijd bestaat, zou je kunnen verwachten dat het mature, stabiele software is. Dat zou kunnen betekenen dat het geen grote nieuwe lekken of problemen kan bevatten. Dat is echter koffiedik kijken, want uiteraard is het altijd mogelijk dat de software nog steeds bugs of problemen bevat die op de dag van vandaag nog onbekend zijn.

Moet ik meteen upgraden naar Drupal 10?

Ja. 

Drupal 10 biedt nog meer moderne features aan. Upgraden naar Drupal 10 is vandaag dus een prima optie om je website een goede toekomst te bieden.

Is er dan geen dwingende reden meer tot updaten?

Mogelijk wel. Veel Drupal 7 contributed modules ondersteunen geen nieuwe versies van PHP. Versie 7.2 van PHP was reeds EOL in november 2020 en versie 7.3  is End Of Life in 2021, namelijk 6 december 2021.

Omdat bijna alle Drupal websites bestaan uit core + contrib modules, is de kans heel groot dat je website niet compatibel is met een ondersteunde versie van PHP. De vaak gebruikte module Panels is daar een voorbeeld van.

Wil je weten of dat bij jou het geval is? Boek een digitale scan en we kijken het voor je na.

Wat houdt een update van Drupal 7 naar Drupal 10 precies in?

Drupal 7 heeft een aantal upgrade-paths naar Drupal 10.

Er is een zeer krachtige en uitgebreide data migratie mogelijk. Hiervoor wordt de "Migrate" module toegepast, om oude inhoud te importeren in de nieuwe Drupal website. Ook zijn er upgrade paths om configuratie over te nemen. Zo kan de Drupal 7 configuratie deels worden gespiegeld in de nieuwe website. 

Daarnaast bestaat er geen automatische update van Drupal 7 naar een hogere versie. De rest van het werk bestaat er uit om na te gaan of "contributed modules", die gebruikt zijn in de Drupal 7 website, na te gaan op compabiliteit met Drupal 10. Indien dat niet zo is, wordt er een alternatief voorzien. Na deze oefening wordt de nieuwe Drupal website geconfigureerd en kan de data migratie voltooid worden.

fietsen

Vragen over je Drupal 7 installatie? Calibrate adviseert je graag over je opties. Elke situatie is anders en gepast advies is een noodzaak. Neem contact op en praat met de experts!

Vernieuw je groeistrategie

Brengt je website wel op wat je wil? Een upgrade van je Drupal website is het ideale moment om stil te staan bij je digitale strategie en een aantal zaken onder de loep te nemen.

We helpen je met een concrete digitale scan om je website beter voor jou te laten werken.