Calibrate was ook aanwezig op Drupaljam 2024 in Utrecht. Wil je weten hoe een oogdouche er uit ziet of waar Dries Buytaert zich op focussed tegenwoordig dan ben je op de juiste plaats.

Starshot?

Dries Buytaert was ook van de partij. Voor hem was het de eerste Drupaljam. Hij presenteerde een heel boeiende keynote, waarin hij de krachten van drupal nog eens uitlegt. Qua features en capabilities kan onze ouwe getrouwe Drupal enorm veel. Er zijn geen Saas CMS'sen die in de buurt komen. Met een Eco systeem van 50 000 modules, een sterke focus op toegankelijkheid en usability (relevant in deze tijden van de European Acssibility Act) en een enorme developer community (misschien zelfs bijna de grootste ter wereld met meer dan 1 MIO developers) hebben we echt een goede tool in handen. Hij legde ook uit dat hij meer gaat focussen op Starshot om de gebruikerservaring/instap voor site builders laagdrempeliger te maken.

1 op de 8 enterprise sites draaien op Drupal
Dries Buytaert
 / 
Founder of Drupal
Rens Van Der Vorst Books

Appen is het nieuwe roken.

De closing keynote werd gegeven door Rens Van Der Vorst. Een ongelofelijk gepassioneerde spreker (en schrijver) met enkele hele coole verhalen. Er zat te veel in de sessie om hier samen te vatten. Enkele coole projecten van hem:

  • ceptcha.nl (how to prov that we're humans, not to prove that we're "not robots". Make captcha's fun again.
  • technofilosofie.nl
  • digitalegremlins.nl

Hij legt bijvoorbeeld uit 

  • Waarom sommige mannen enkel lelijke vrouwen op tinder zien
  • Waarom gemakkelijkere online systemen niet altijd beter zijn
  • Hoe je hiertegen kan rebelleren (door een digitale gremlin te zijn)

Ik merkte in een persoonlijk gesprek met hem na de sessie dat de app-verslaving bij de jeugd, en de daaruitvolgende impact op alles (interacties, gedrag) hem toch echt nauw aan het hart ligt. 

Wat mij persoonlijk raakte:
In Nederland is er een bakfiets merk Stint, die een model maakte waarvan er eentje brak aan een spoorweg met enkele overlijdens tot gevolg, hiertegen neemt de overheid actie, dit komt massaal in de media. 
Er zijn alsmaar meer en meer kind-zelfmoorden waarbij men vermoed dat sociale media de aanleiding/oorzaak is. Hiertegen wordt weinig ondernomen.

Wist je dat je mensen uniek kan identificeren door middel van de unieke foto van hun anus?
Rens Van Der Vorst
 / 
Technofilosoof
Rens V D V passionately explaning pattern matching on Anusses

Na het zien van de slide die hierop volgde (een slide vol met allemaal unieke anussen), met de nodige hilariteit tot gevolg, kan je best even je ogen wassen. Check daarom in de foto album de oogdouche. 

Toegankelijkheid

Rolf Meijer gaf een sessie over toegankelijkheid. Hij zette nog eens in de verf dat de wetgeving (verplichting) komt! gelukkig heeft Drupal de ambitie om WCAG 2.1 AA te zijn. Ook is Drupal gekend met voor goede toegankelijkheid en usability (zowel voor eindgebruikers als voor beheerders). 

Frederik Wouters op Drupaljam (Slide AI camp)

Artificiele intelligentie

Zelf waren we ook weer van de partij. Frederik Presenteerde zijn sessie "Apply RAG, OpenAI integrations and interpolation".  40 minuten waren veel te weinig om diep te gaan, maar de zaal zat vol en de mensen waren enthousiast.

Venue

De Fabrique is een ongelofelijke locatie. Check zeker de foto's. Men brengt er heerlijke hapjes (versgebakken koekjes, smoked meat, vegan pokebowls, voor ieder wat wils), je mixt je eigen drankjes en dat in een industriële setting. Check ook mijn foto van de oog-douche (het was ooit een zeep fabriek 😂).

Misschien tot volgend jaar? 

Rens' side projects
Fabrique outdoor atmosphere
Techno filosoof
De fabrique
Ai generated selfie booth
Ai selfies
oog douche
ai ass recognition
Drupal slide
Drop times slide
Drupal is so good at many things
Rens' Books

Drupaljam 2024