Webtoegankelijkheid is een essentieel aspect van het ontwerpen en ontwikkelen van websites en applicaties. Het waarborgt dat mensen met verschillende vaardigheden en beperkingen de digitale wereld kunnen betreden en gebruiken op een manier die voor hen zinvol is. Een van de cruciale hulpmiddelen om webtoegankelijkheid te verbeteren zijn WCAG-widgets.

Powers to the editors

Ons DXP, het Drupal installatie profiel waarmee jouw nieuwe website gemaakt wordt, is uitgerust met een Accessibility Checker zodat ook na de oplevering van je website nieuwe pagina’s semantisch en toegankelijkheid (Content quality assurance) kunnen worden gebouwd met Layout Builder.

Did you know?

Onze developers een opleiding AnySurfer gekregen hebben?

Wat is dat, een Accessibility Checker?

De naam verklapt het zelf; Het is een widget die jouw content pagina’s op de website automatisch controleert op enkele punten. (Welke punten? Dat vertellen we graag hier onder.) Automatisch!? Ja! Auteurs moeten niet getraind of herinnerd worden om een “check” te doen. Het gebeurt gewoon “on the fly”.

We maken hiervoor gebruik van een contributed module, Editoria11y Accessibility Checker (https://www.drupal.org/project/editoria11y), die aan bepaalde rollen en/of gebruikers kan worden toegewezen. https://www.youtube.com/watch?v=YXhmj_Gt6dM

De widget is specifiek voor auteurs gemaakt en focust zich op de inhoud van de pagina en niet op de achterliggende code (of Drupal thema meldingen). De widget is daarom perfect geschikt als extra toevoeging mààr niet ter vervanging van een WCAG Scan.

Wil jij ook een WCAG scan laten uitvoeren?

Vergeten is menselijk!

Maar niet getreurd, de widget helpt je bij de volgende punten:

Accessibility melding op alt tekst

Tekst alternatieven

Ben je bij het creeëren van die mooie landings pagina toch perongeluk die alt tekst vergeten toe te voegen op een afbeelding. Geen nood, de Editoria11y widget zal je er attent op maken. Je zal o.a. ook een melding krijgen wanneer:

  • De afbeelding een filename als alt tekst heeft
  • De afbeelding geen, of een te lange, alt tekst heeft
  • Overbodige tekst zoals “Image of … “ bevat
Accessibility check op links

Meaningful links

Bij het toevoegen van links kan het soms gebeuren dat de benaming of beschrijving niet optimaal is:

  • Link zonder linktekst
  • Links met filename als titel
  • Linktekst met generische beschrijven als “lees meer”
Accessibility melding op pagina structuur

Document outline and structure

Bij het samenstellen en aanpassen van je Layout Builder pagina’s is het soms niet makkelijk om het overzicht te behouden van de paginastructuur. Geen paniek. Ook hier krijg je tips om je pagina helemaal optimaal te maken wanneer o.a.:

  • Je een titel (heading) niveau bent overgeslagen (bvb h1 -> h3)
  • Je titel te lang is of helemaal leeg is
  • Te korte blockquote tekst, dat eigenlijk een heading moet zijn
  • Volledige paragraaf in het vet, dat eigenlijk beter een heading moet zijn
  • Tabellen zonder headers
Kwaliteitscontrole op inhoud

Globale kwaliteitscontrole op inhoud

Ook voor de algemene kwaliteitscontrole van de inhoud helpt de WCAG widget. Zo maak je telkens opnieuw pagina’s die voor jouw gebruikers aangenaam en leesbaar zijn. De widget helpt o.a. met :

  • Controle op overmatig gebruik van hoofdletters
  • Te herinneren om na te kijken of de gelinkte documenten en PDF’s ook toegankelijk zijn
  • Te herinneren om na te kijken of de media embeds toegankelijk zijn
Accessibility dashboard

Aan de hand van een widget of via rapportage pagina’s

Achteraf kan je ook nog het handige dashboard raadplegen waar alle opmerkingen nog eens gegroepeerd en samengevat worden. Zo heb je telkens een overzicht van alle pagina’s waar nog wat optimalisaties nodig zijn.

Wil je de WCAG widget graag aan het werk zien?

Boek dan een demo.

We houden je data slechts één week bij in functie van dit bericht. Om onze communicatie persoonlijk te maken, vragen we u om uw naam in te geven.
Newsletter