Het is vandaag belangrijker dan ooit om je website en webapp toegankelijk te maken voor een heel breed publiek. Daarin moet je rekening houden met mensen met een beperking, maar ook heel hard rekening houden met de context waarin je online communicatie kan geraadpleegd worden. 

WCAG Audit

We lichten je huidige website grondig door en presenteren je een rapport dat de status van de toegankelijkheid duidelijk weergeeft. 
Met een concreet stappenplan voor WCAG compatibiliteit.

WCAG consultancy

Tijdens voorbereiding en uitvoering van een project verlenen we gericht advies.

Onze WCAG experts helpen het ontwerp, design of ontwikkeling van je website of webapp.

WCAG ontwerp en development

UX experts, webdesigners en developers vormen een team om de uitvoering van je project WCAG compatibel te laten verlopen. 

WCAG voor brede website toegankelijkheid

Wat is WCAG?

De WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) zijn een reeks richtlijnen of afspraken opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C), die het doel hebben om digitale kanalen (zoals websites) toegankelijker en bruikbaarder te maken voor hun bezoekers. Aangezien zowat 20% van de wereldwijde bevolking een vorm van beperking heeft is het van cruciaal belang om ook rekening te houden met hun surfgemak.

WCAG perspective video's

Benieuwd waarom dat zo belangrijk is? Deze video's tonen hoe belangrijk toegankelijkheid is voor allerlei mensen in allerlei situaties.

Wat is de meerwaarde van een WCAG audit?

Calibrate biedt uiteraard ondersteuning aan bij het toegankelijker maken van jouw website. Ons team van WCAG experts gaat op basis van jouw huidige website een audit uitvoeren. We maken een rapport op dat blootlegt waar de pijnpunten voor bezoekers met bepaalde beperkingen zich situeren.
Voorts wordt er een technische analyse opgesteld van welke technische stappen er moeten ondernomen worden om te voldoen aan de vooropgestelde richtlijnen.

Did you know?

De WCAG richtlijnen zijn opgedeeld in 3 niveau’s: Level A, Level AA (welke wettelijk verplicht is door de overheid) en Level AAA, naargelang de impact van de richtlijn, in 4 principes: bedienbaar, waarneembaar, begrijpelijk en robuust, en in 78 verschillende criteria.

Teamwork leidt tot toegankelijkheid

Om er voor te zorgen dat websites uiteindelijk WCAG compatibel zijn, hebben alle rollen in een website project een duidelijke verantwoordelijkheid.

UX -en webdesign

In de designfase is het belangrijk om reeds rekening te houden met een aantal van deze richtlijnen. Niet enkel dient er genoeg kleurcontrast voorzien te worden tussen de tekst- en achtergrondkleur, ook dienen bepaalde specifieke componenten vormgegeven te worden zoals transcripts voor video’s, dient er rekening gehouden te worden met animaties en effecten en is het essentieel om genoeg ruimte te voorzien tussen aanklikbare componenten voor mobiele apparaten.

Webdevelopment

Het is de taak van de developers om te zorgen dat aan de meeste richtlijnen voldaan wordt. Ze zorgen ervoor dat we website structureel goed in elkaar zit, dat alle aanklikbare inhoud met het toetsenbord bereikt kan worden, dat screenreaders de juiste informatie voorlezen en ga zo maar verder. Het is hun doel om het toegankelijke design dat aangeleverd wordt zo goed mogelijk toe te passen zodat aan alle vereisten voldaan wordt.

Inhoudelijk beheer

De taak van de beheerder bestaat er vooral in om de ingevulde inhoud toegankelijk te maken. Dit doen ze onder andere door accurate beschrijvingen aan afbeeldingen toe te voegen, te waken over de structuur van titels in de vrije inhoudsvelden en om ervoor te zorgen dat video’s bijhorende transcripties en ondertitels bevatten. 

Nood aan ondersteuning?

We helpen je graag verder met WCAG -en anysurfer uitdagingen. 

embed