Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) beschermt het sociaal statuut van zelfstandige ondernemers – vanaf de oprichting van hun zaak tot na hun pensioen – en draagt zo bij tot hun sociaal en economisch welzijn. Met rsvz.be wil het RSVZ de zelfstandige ondernemers goed informeren over hun rechten en plichten. En een eerste antwoord bieden op alle vragen waar zelfstandigen mee (kunnen) zitten.

De Nationale Hulpkas is het socialeverzekeringsfonds van het RSVZ, één van de verschillende socialeverzekeringsfondsen die we in België kennen, naast bijvoorbeeld Xerius, Liantis of Acerta. Met dat verschil dat zelfstandigen of vennootschappen die zich niet vrijwillig aansluiten bij een socialeverzekeringsfonds en binnen de hun opgelegde termijn geen ander socialeverzekeringsfonds gekozen hebben, ambtshalve bij de Nationale Hulpkas worden aangesloten. Nationale-hulpkas.be wil informatie en advies verstrekken en allerhande (aanvraag)formulieren aanbieden die zelfstandigen of vennootschappen nodig kunnen hebben.

 

rsvz

Uitdagingen

Beide websites waren gebouwd in Drupal 7, een versie die ondertussen End-of-life zou gaan. Vanuit security-oogpunt was het dus belangrijk om de sites tijdig op een hogere Drupal versie te laten draaien. Er werd gekozen voor Drupal 9, op dat moment de meest recente (en stabiele) Drupal versie. Omdat er geen gemakkelijke update bestaat van Drupal 7 naar Drupal 9, betekende dit dat de websites opnieuw gebouwd moesten worden.

We analyseerden de bestaande websites. Het RSVZ wenste alle functionaliteiten van de websites te behouden. Dit bracht een uitdaging met zich mee aangezien Drupal 9 op sommige vlakken fundamenteel anders werkt dan Drupal 7. Webformulieren zijn daar een goed voorbeeld van.

Het RSVZ is bewust bezig met het verbeteren van de gebruikservaring van de website. De bouw van een nieuwe website was voor hen een mooie gelegenheid om, naast een opfrissing van het design, ook wat betreft gebruikerservaring extra optimalisaties door te voeren. Ze lieten een UX audit uitvoeren en hieruit kwam een voorstel voor de nieuwe site in de vorm van wireframes.

Verder was webtoegankelijkheid een belangrijke pijler. De website moest vlot bruikbaar zijn voor iedereen. Denk daarbij aan slechtzienden of blinden, maar ook bijvoorbeeld aan mensen met een beperkte handfunctie of beperkte leesvaardigheid.

Did you know?

Heb je nog een oudere Drupal website? Tijd om te upgraden ! 

rsvz

Opfrissing van het design

Op basis van de aangeleverde wireframes maakten we een opgefrist design, rekening houdend met de bestaande huisstijl. Tijdens het ontwerpen werd het kleurcontrast goed in de gaten gehouden zodat ook gebruikers met een visuele beperking de website vlot kunnen gebruiken. We definieerden een set extra steunkleuren zodat webmasters een pallet ter beschikking hebben om extra lay-outs te creëren.

Door de grote verschillen tussen Drupal 7 en Drupal 9 was de migratie van de websites rsvz.be en nationale-hulpkas.be niet altijd evident. Een toegankelijke en transparante communicatie met het Calibrate-team, hands-on aanpak en constructief met ons meedenken bij de wat uitdagendere vraagstukken vormden de rode draad in onze samenwerking.
Sofie Jacobs
 / 
Communicatie

Bouw van de website

We herbouwden de bestaande functionaliteiten en voegden daar Layout Builder en een meer gebruiksvriendelijke search aan toe.

Krachtige en gebruiksvriendelijke zoekfunctie

We ontwierpen en integreerden een zoekfunctie met een verbeterde gebruikservaring. Zodra de gebruiker een woord intypt in het zoekveld, komt er prompt een preview van alle inhoud waarin dit woord voorkomt. De gebruiker kan dus in één klik meteen naar de juiste inhoud, zonder dat hij eerst terechtkomt op een zoekresultatenpagina.

In het zoekkader kunnen vaste zoektermen staan. De webmasters kunnen in de analytics nagaan welke termen het vaakst worden gezocht en ze als vaste zoektermen toevoegen. Gebruikers die op zoek zijn naar deze termen hoeven ze zelfs niet eens meer te typen, gemakkelijk toch?

Gemakkelijk nieuws delen tussen websites

Bepaald nieuws is vaak zowel op rsvz.be als op nationale-hulpkas.be relevant. We integreerden een oplossing waarbij het nieuws vanuit rsvz.be gemakkelijk doorgestuurd kan worden naar de site van Nationale Hulpkas. In de backend werd er op de nieuwsnodes een checkbox voorzien die bepaalt of het nieuwsitem naar de site van de Nationale Hulpkas gekopieerd wordt. Om het kwartier loopt er een cron-job die ervoor zorgt dat alle nodes waarvoor deze checkbox is aangevinkt, daadwerkelijk gekopieerd worden naar de website van de Nationale Hulpkas. Deze checkbox bespaart de webmasters een hoop tijd omdat ze de artikels maar op één plaats moeten aanmaken.

Resulaat

Het resultaat mag er zijn! Twee frisse meertalige Drupal 9 websites, die door hun gedeelde code-base minder onderhoud vereisen dan twee sites die los staan van elkaar.  

Door te opteren voor de integratie van Matomo beschikken de websites meteen ook over een duurzame GDPR-proof analysetool.

De webmasters hebben een grote flexibiliteit in de lay-out en kunnen daardoor kort inspelen op de noden van hun organisatie en doelgroep, nu en in de toekomst.

Heb jij ook een rebuild nodig van je Drupal website?