Wat is een multisite?

Het doel van een Drupal multisite is om verschillende websites te combineren binnen dezelfde Drupal installatie. Dit resulteert in een verzameling van websites die op een efficiëntere en betere manier worden gecreëerd, beheerd, uitgerold en bijgewerkt. Websites binnen een multisite setup kunnen verschillende webadressen hebben en kunnen ook verschillen in functionaliteit, afhankelijk van uw wensen.

Meerdere types multisites

Met Drupal kan je op verschillende manieren multisites realiseren. We leiden je doorheen de verschillende opties.

1

Een multisite setup, waar iedere website dezelfde code deelt, maar de elke site zijn eigen database heeft.

2

Een domain access setup, waar elke site dezelfde code en database deelt, maar gebruik maakt van het Drupal rollensysteem om inhoud en gebruikers te onderscheiden tussen meerdere domeinen, subdomeinen of subniveau's.

3

Een install profile, waarbij elke nieuwe site gebaseerd is op een algemene blauwdruk van een website, maar zijn eigen leven leidt, zonder inhoud of code te delen.

Q8 logo

Een goed voorbeeld van een Drupal multisite is het webplatform van Q8, een internationale actieve verdeler van brandstoffen.
 

multisite

Drupal multisite

Een Drupal multisite is relatief makkelijk op te zetten en is een goede strategie in sommige gevallen. Wanneer je websites geen baat hebben bij het delen van inhoud of gebruikers, maar wel look and feel en functionaliteiten, is een multisite de aangewezen methode.

Wanneer je deze strategie toepast, moet je rekening houden met een aantal eigenschappen:

  • Bestanden worden niet gedeeld tussen de verschillende subsites
  • Inhoud wordt niet gedeeld tussen subsites
  • In het geval van een data-import moet dit per subsite gebeuren of moet er een aparte datasynchronisatie functionaliteit worden ontwikkeld.
multi domain

Domain access

Domain access is een veelzijdige multisite strategie die vooral focust op het delen van inhoud en het granulair toekennen van rechten voor gebruikers. Ze is bovendien voordelig bij het uitrollen van updates en nieuwe functionaliteit.

Deze strategie moet rekening houden met de volgende elementen:

  • Workflow (Draft - Needs Review - Published) is op alle domeinsites hetzelfde. Als een node op één domeinsite wordt gepubliceerd, wordt deze op alle subsites gepubliceerd.
  • De structuur van een Content Type (bijv. nieuwsbericht) moet op alle subsites identiek zijn.
  • De grafische uitwerking van pagina's kan voor elke subsite afzonderlijk worden ontwikkeld. (maar hoeft niet)
  • Gebruiker en rollen zijn op alle domeinsites aanwezig, maar kunnen granulair toegekend of ontnomen worden.
  • Bestanden kunnen worden gebruikt overheen alle domeinsites
install

Drupal install profile

Een gedistribueerde aanpak via een install profile is fundamenteel anders. Hier wordt een blauwdruk Drupal-installatie gemaakt, die alle functionaliteiten en configuraties bevat die toekomstige websites nodig zullen hebben. Vervolgens wordt deze installatie voor elke website gebruikt om een nieuwe website te maken, die vervolgens wordt verfijnd en gestyled waar nodig.
Het belangrijkste voordeel is dat, wanneer je voor veel verschillende sites met dezelfde functionaliteiten nodig hebt, maar niet voor hetzelfde merk, gebruikers, regio's of schaal, je echt de vruchten plukt van het feit dat je de belangrijkste websitefunctionaliteiten maar één keer hoeft te ontwikkelen, en ze op veel verschillende websites kunt gebruiken die dan hun eigen leven kunnen beginnen.

De websites kunnen dan onafhankelijk verder groeien op het vlak van functionaliteiten, styling of integraties met andere systemen.

Een goed voorbeeld van een Drupal multisite setup is onze klant Meat&More. Hun team werkt dagelijks met de Drupal multisite omgeving. Zowel hun corporate site als de 2 retail sites maken er gebruik van.

Voor de non-profit Herita bouwden we een CMS en CRM platform met domain access als multisite architectuur. Herita is de organisator van o.a. de Vlaamse Open Monumentendag, van het grootste culturele eendagsevenement in Vlaanderen.

Sinds we voor Emmaüs een install profile multisite ontwikkelden, bieden ze aan al hun zorginstellingen de mogelijkheid aan om een eigen website te hebben. Beter nog, door automatisatie van dit platform kan Emmaüs een nieuwe site zelf uitrollen. Elke zorginstelling activeert één of meerdere functionaliteiten in het install profile, en kan zijn layout zelf configureren door een theme configurator.

Graag een demo?

Laat je gegevens achter en we demonstreren je graag wat deze multisite strategieën kunnen betekenen voor jou.

embed