De Drupal developers bij Digitaal Vlaanderen werken aan het Drupal CMS van vlaanderen.be. Onze collega Yves werkt samen met het Drupal team aan het optimaliseren van het CMS, het oplossen van bugs en het toevoegen van extra functionaliteiten.  

digitaal-vlaanderen

Een optimale Drupal CMS voor vlaanderen.be

Het team van vlaanderen.be beheert hun website-informatie via het Drupal CMS. Drupal dient in dit geval vooral als redactieomgeving, terwijl de front-end van vlaanderen.be een websiteapplicatie is, geschreven in Vue.js. Dit zorgt ervoor dat er ook een tussenlaag nodig is om de data van back-end naar front-end te sturen. Deze tussenlaag of ‘Content Gateway’ (geschreven in Node.js) mapt de informatie in Drupal naar de noden van de front-end.  

Het Drupal CMS fungeert dus als een back-end waarbij het team veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijke ervaring voor de redacteurs.  

Een back-end op maat voor websites met veel pagina's

1

Gebruiksgemak voorop 

Wat maakt dat het back-end theme van vlaanderen.be volledig custom is? Om te beginnen hebben we aandacht besteed aan een aantal belangrijke zaken om het gebruiksgemak van het CMS te verbeteren. Zo zijn er custom paragraphs ontwikkeld, zodat redacteurs snel en eenvoudig inhoudsblokken kunnen aanmaken en verplaatsen.  

2

Efficiënt en veilig publicatieproces met content moderation 

Daarnaast hebben we content moderation geïmplementeerd met een draft-publish-archive publicatieproces. Met content moderation hebben redacteurs meer controle over de inhoud die op de website wordt gepubliceerd. Een draft-publish-archive flow zorgt ervoor dat content pas online wordt gepubliceerd nadat deze is goedgekeurd. Dit voorkomt fouten en onbedoelde publicaties, waardoor de kwaliteit van de website wordt verbeterd: 

  • Betere samenwerking tussen redacteurs van verschillende afdelingen: Door de inhoud te modereren, kunnen verschillende redacteurs hun bijdragen leveren en kan de informatie uiteindelijk worden samengevoegd tot een hoogwaardig eindproduct. 

  • Betere beveiliging: Met een draft-publish-archive flow kunnen redacteurs voorkomen dat ongeautoriseerde personen inhoud publiceren of bewerken. Het voorkomt ook dat de inhoud van de website per ongeluk wordt verwijderd. Dit zorgt voor een veiliger en betrouwbaarder publicatieproces. 

  • Verhoogde efficiëntie: Door de workflow te optimaliseren, wordt het publicatieproces gestroomlijnd. Dit bespaart tijd en geld, wat vooral belangrijk is voor organisaties die een groot aantal pagina's moeten beheren, zoals de websites van Digitaal Vlaanderen. 

3

SOLR-integratie om geavanceerd te zoeken in de inhoud van je website 

We hebben SOLR search geïntegreerd omdat SOLR geoptimaliseerd is om snel grote hoeveelheden gegevens te doorzoeken. Dit betekent dat redacteurs snel door de inhoud van de website kunnen zoeken en snel de gewenste informatie kunnen vinden. SOLR biedt ook geavanceerde zoekfuncties, dit maakt het voor redacteurs gemakkelijker om specifieke informatie te vinden en te filteren op basis van verschillende criteria. 

Maar dat is nog niet alles - we maken ook gebruik van external entities, bijvoorbeeld om vacatures te indexeren in SOLR, zodat redacteurs deze gemakkelijk kunnen terugvinden en gebruiken in hun pagina's. 

Did you know?

...dat Calibrate officieel erkende dienstenleverancier is van Digitaal Vlaanderen?

dv

Het Calibrate Drupal team lost bugs op en voegt extra functionaliteiten toe

We zouden het bijna vergeten, maar er wordt ook hard gewerkt aan het testen van de nieuwe functionaliteiten. Zo zorgt het Drupal team voor de nodige koppelingen met andere systemen, zoals IPDC, via API-connecties. 

Voor elke nieuwe functionaliteit worden unit tests geschreven, zodat alles automatisch getest kan worden bij elke deploy. En een ticketje moet door het hele team worden gereviewd voordat het naar de testomgeving mag. 

Samengevat is het Drupal CMS een krachtige tool voor het beheren van de inhoud van grote websites zoals overheidssites. Wij dragen ons steentje bij, bij het voortdurend optimaliseren en verbeteren van deze website.