14 december 2022. Een datum die we nooit zullen vergeten: de officiële release van Drupal 10. Ook al volgen de updates elkaar in snel tempo op, toch zijn er tal van redenen om de uitrol van Drupal 10 te vieren. We sommen de vier updates op – twee voor contentmarketeers, twee voor developers - waar ons hart nu al sneller van slaat. 

Nieuwe CKEditor 5 in Drupal 10

CKEditor 4 was vanaf Drupal 8.0 de standaard editor. Maar de tijd vliegt, en vanwege security-redenen en gestopte support voor de editor, schakelen we nu over naar versie 5. CKEditor 5 ken je misschien al van Drupal 9.3. Waar het tot dan een optionele WYSIWYG-editor was, wordt het nu de default voor websites gebouwd in Drupal 10. En het is een quasi volledige good-news-show. Laten we alles eens belichten. 

 • Nieuwe, verbeterde UI 
  De nieuwe editor is opgemaakt in een lichter en modern design. Geüpdatete iconen en werkbalken zorgen voor een heldere user interface en verbeterde gebruikerservaring. 

 • Media widget en hyperlinks met eigen werkbalk 
  Wil je media of een hyperlink insluiten in CKEditor 5, dan kan je die snel aanpassen met een speciale toolbar die net onder de content hangt. Geen aparte schermen meer met tal van opties, maar een eenvoudige werkbalk om toegankelijk media en URL’s aan te passen.

ckeditor drupal 10
 • Tabellen met een toegewezen dropdown 
  In de nieuwe editor voeg je tabellen snel en efficiënt in. Stylen en aanpassen is nog eenvoudiger geworden. 

 • Stijlen dropdown herwerkt 
  De stijlen dropdown is herwerkt, zodat je mooi op voorhand kunt previewen hoe elke specifieke stijl eruit zal zien. 

 • Documentlijsten 
  De grootste uitdagingen die worden aangepakt in CKEditor 5 waren zeker de General HTML Support-functie en de documentlijsten. In een editor is een goed functionerende lijstfunctie lastig. Je moet rekening houden met honderden interactiescenario's, geneste lijstitems en lijstitems met meerdere blokken. Al deze interacties zijn bekeken voor de best mogelijke UX. 

front end drupal 10

Nieuw front-end thema Olivero voor Drupal 10 websites

Vanaf Drupal 10 neemt Olivero het over van Bartik als default front-end thema. Wrijf maar al in je handjes, want zoals gewoonlijk brengt een nieuw thema een up-to-date thema en functionaliteiten. 

 • Modern ontwerp 
  Het ontwerp van Olivero is modern en toch tijdloos. Ontwerpelementen zoals slagschaduwen en kleurverlopen worden spaarzaam gebruikt, terwijl over typografie, animatie en kleurenpaletten is nagedacht. Goede beslissingen om de tand des tijds te doorstaan. 
 • Ondersteuning voor nieuwe functies 
  Het thema biedt ondersteuning voor vele functionaliteiten die nog recent zijn gebouwd voor Drupal. Denk aan second-level navigatie, embedded media, layout builder en meer. 
 • WCAG AA conform 
  Het thema zal WCAG AA conform zijn en voldoet met vlag en wimpel aan de strenge toegankelijkheidsnormen van Drupal. 

We slaken allemaal een zucht van verlichting. Bartik surfte nog op designs van 2008. Die tijden laten we dus achter ons. Wat dit vooral betekent is dat Olivero een ideaal default thema blijkt te zijn voor intranetomgevingen.  

Met Olivero als default thema sta je sterk in de startblokken. Toch bouwt Calibrate vaker wel dan niet custom thema’s. Die geven ons meer vrijheid, zonder dat we inboeten aan design of performantie.  

Leaner code, meaner core

Less is more. Dat gaat zeker op voor code. Met minder code sla je twee vliegen in een klap: enerzijds wordt het makkelijker om de Drupal-core te onderhouden, anderzijds versnelt dat de laadsnelheid van pagina’s. Net daarom zijn er enkele modules die verwijderd worden vanaf Drupal 10. Een kort overzicht:  

 • Aggregator 
  De Aggregator-module is een feed reader en een van de minst gebruike modules op Drupal 8-sites. REST en JSON:API zijn vaak betere opties.  

 • HAL 
  De HAL-module werd geïntroduceerd tijdens de ontwikkeling van Drupal 8, maar bleef altijd onder de radar vliegen door een te vage specificatie en implementatieproblemen. Bovendien biedt JSON:API in Core een superset van mogelijkheden ten opzichte van HAL. 

 • QuickEdit 
  QuickEdit heeft bruikbaarheidsproblemen, toegankelijkheidsproblemen en verschillende uitdagingen waardoor het moeilijk te integreren is met andere delen van core en een aantal onopgeloste bugs. Reden genoeg om het als ballast overboord te gooien. 

Drupal Check

Deze update is eentje voor de developers onder jullie. Drupal heeft zijn Drupal Check wat meer toeters en bellen gegeven. Nog voordat je updatet naar een nieuwe versie van Drupal, doorspit deze tool je huidige codebase. Drupal Check checkt waar nog decrepated custom code staat én reikt automatisch nieuwe code aan. Minder opzoekwerk, minder copypasta.  

Op iets langere termijn heeft deze Drupal Check een groot voordeel: een hoge opstartsnelheid voor volgende Drupalversies. Met andere woorden, de overlap tussen twee versies van Drupal wordt zo kort mogelijk. Nu al, weken voor de officiële release van Drupal 10, heeft deze tool al het leeuwendeel van verouderde code opgespoord en vernieuwd. Hierdoor zullen we in de eerste weken na release al volledig klaar staan om Drupal 10 op nieuwe projecten los te laten.  

Vier-in-een

Een nieuw thema, automatisatie van upgrades, opgekuiste code en een nieuwe editor. Drupal 10 is eigenlijk 4 pakjes in een. 

Wil je weten wat een website op Drupal 10 nog meer in z’n mars heeft en wat dat voor jou kan betekenen?  

Meer relevante artikels