Wanneer is Drupal 10 gelanceerd?

Drupal 10 is gereleased op 14 december 2022. De end of life van Drupal 9 is pas eind 2023 voorzien om wat marge te hebben. 

Met een nieuwe release in 2022 en Drupal 9 end of life tegen eind 2023, zal Drupal 9 naar verwachting de kortste levensduur hebben onder de Drupal major releases in de recente geschiedenis. De belangrijkste nieuwe feature voor jullie is dat alweer de gebruiksvriendelijkheid is toegenomen.

Drupal 10

Waarom komt Drupal 10 zo snel?

De reden is heel simpel. Het heeft te maken met de third-party componenten waar Drupal van afhankelijk is. Die componenten hebben hun eigen levenscyclus. Als een component waar Drupal van afhankelijk is end-of-life gaat en een nieuwe major versie krijgt die achterwaartse compatibiliteit verbreekt, moet het Drupal-team meestal ook hun major versienummer aanpassen. De belangrijkste afhankelijkheden zijn Symfony, CKEditor, PHP en Composer.

development

Wat zal er nieuw zijn in Drupal 10?

Drupal 10 wordt een verfijnde versie van Drupal 9. Er zullen een aantal verbeteringen zijn maar omwille van de korte levensduur van Drupal 9 zal het verschil beperkt zijn. We verwachten dus een vlotte overgang van Drupal 9 naar Drupal 10. 

Het uitgevoerde werk om Drupal 9 om te vormen in Drupal 10 wordt gestuurd door initiatives. We overlopen hieronder de 3 relevante initiatives voor enterprise bedrijven om zo een duidelijk beeld te geven van het verschil met Drupal 9:

  1. Drupal 10 Readiness Initiative
  2. Decoupled Menus Initiative
  3. "Easy out of the box" Drupal 10 Initiative

Drie nieuwe initiatives van Drupal 10

1. Drupal 10 Readiness Initiative

Drupal 10 zal over de nieuwste versies van third party componenten beschikken - dit is het hoofddoel van het Drupal 10 Readiness Initiative. Dit betekent dat Drupal 10 websites alle innovaties en verbeteringen van deze componenten zullen hebben en veiliger, beter ondersteund, sneller, krachtiger en gebruiksvriendelijker zullen zijn voor zowel niet-technische gebruikers als ontwikkelaars. 

Hier zijn de belangrijkste geplande wijzigingen van de componenten: 

  • update CKEditor 4 naar CKEditor 5 
  • update Symfony 4 naar Symfony 5 of 6 
  • update Composer 1 naar Composer 2 
  • update PHP 7 naar PHP 8 

Daarnaast worden oude technologieën vervangen of verwijderd: 

  • jQuery UI wordt vervangen door moderne JavaScript componenten 

  • Er is geen support meer voor Internet Explorer 11 

Dit initiatief bepaald dus grotendeels of de origineel geplande release datum van Drupal 10 gehaald wordt. 

2. Decoupled Menus Initiative

Het is nu al mogelijk om Drupal op te zetten als een geweldig headless content management systeem. Dit proces makkelijker maker en standaardiseren is een zeer ambitieuze taak. Een van de grote stappen hierin is het Decoupled Menus Initiative. Het is bedoeld om de beste manieren te creëren om JavaScript front-ends om Drupal website menu's te consumeren. 

Waar Drupal vaak enkel aantrekkelijk was voor PHP-programmeurs, opent dit initiative de spreekwoordelijke deur voor JavaScript-ontwikkelaars en ontwikkelaars van webcomponenten, om zich bij de Drupal-gemeenschap aan te sluiten.  

Via dit initiative wordt het inzetten van Drupal als een headless content management systeem gestroomlijnder en goedkoper. 

development

3. "Easy out of the box" Drupal 10 Initiative

Het doel van dit initiatief is de out of the box ervaring van Drupal te verbeteren door voor redacteuren, websitebeheerders en sitebouwers het aanzienlijk makkelijker te maken om de beheersinterface te gebruiken, inhoud en media te beheren, en visueel aantrekkelijke webpagina's te maken. 

In Drupal 9 bestaan er reeds een aantal tools. Dit zijn Layout builder, Media library en Clario (admin theme). Binnen dit initiative zullen deze tools op punt gesteld worden en standaard aanwezig zijn. Dat betekent dat deze functies ingeschakeld zullen zijn voor elke nieuwe Drupal setup. 

Deze verbeteringen sluiten aan bij onze bestaande no-code page builder oplossing die reeds aanwezig zijn in ons DXP. 

In 't kort

De Drupal major releases volgen elkaar sneller op waardoor Drupal 10 er snel aankomt, maar het verschil met Drupal 9 is veel kleiner dan eerdere verschillen tussen major updates. In essentie is Drupal 10 een verbeterde versie van Drupal 9 waar alle onderliggende third party componenten een nieuwe versie hebben gekregen, de headless architectuur beter ondersteund wordt en de gebruikersvriendelijkheid verbeterd wordt voor niet-technische gebruikers. Als laatste houden we eind 2023 in het achterhoofd als deadline om alle Drupal sites geüpgraded te hebben naar Drupal 10. 

collega's-calibrate-macbook

Wil je meer weten over hoe onze experten jullie hierin kunnen begeleiden?