Bij de ontsluiting van erfgoed voor historici, wetenschappers en het brede publiek is een digitaal management van erfgoedmateriaal onontbeerlijk. Zowel professionals als geïnteresseerde liefhebbers moeten van erfgoed kunnen genieten. Een efficiënt digitaal management vergroot het draagvlak voor erfgoed en bereikt een breed publiek.

Op zoek naar een oplossing om je erfgoed te digitaliseren en online aan te bieden? Wij hebben de oplossing voor jou.

Advies en begeleiding

Steun op strategisch advies en begeleiding bij je erfgoedprojecten. Met onze ervaring bij klanten als Herita en de Vlaamse Overheid kan je rekenen op ervaring en kunde.

DAM koppeling

Ons digital experience platform biedt koppelingen aan met diverse DAM systemen die binnen Erfgoedbeheer toegepast worden.

Van captatie tot ontsluiting

We bieden oplossingen aan voor het capteren, beheren en ontsluiten van erfgoedmateriaal.

Oplossing op maat

Nood aan een oplossing op maat? Wij ontwerpen en ontwikkelen jouw erfgoed app of website hoe jij dat wenst.

Gebruik de webmodule

Voor DAM gebruikers biedt Calibrate een standaard webmodule die je zeer budgetvriendelijk toelaat om je erfgoed naar het grote publiek te ontsluiten. 

Light 2

Nood aan advies rond digitaal erfgoedbeheer? Wij helpen je graag verder.

"Digitaal erfgoedmanagement is veelzijdig: het bestaat uit de kwalitatieve captatie, classificatie en indexatie van beeldmateriaal. Dat laatste is vaak een hele uitdaging. Ook de ontsluiting naar de buitenwereld is een complex verhaal."

Erfgoed capteren

Hoe kan erfgoed vastgelegd worden in beeld, video en audio? Door captatie. Professionele instellingen beschikken over Ultra HD camera’s en opnamestudio’s, maar zijn vaak duur in gebruik en zijn onhandig om ter plaatse erfgoed te capteren. Gelukkig staat de technologie niet stil. De modale burger kan nu met een smartphone haarscherpe opnames maken in allerhande situaties. Bovendien bewaren smartphones ook kostbare metadata (zoals tijdstip en locatie) over de foto of opname. Deze metadata kan meteen ingezet worden om de database te verrijken.

De digitale revolutie opent ongelofelijk veel mogelijkheden. Verschillende erfgoedinstellingen maken nu al gebruik van gebruiksvriendelijke web- en mobiele applicaties zodat iedereen kan bijdragen aan de captatie van erfgoed.

Opslag en classificatie met een DAM systeem

Wanneer het erfgoedmateriaal is gecapteerd, zorgen de slimme webapplicaties en websites voor een automatische koppeling met een DAM (Digital Asset management) systeem.

Een DAM-systeem zoals bijvoorbeeld MediaHaven of Bynder maakt het makkelijk om complexe datastructuur te beheren en individuele media te klasseren, op te delen en te voorzien van alle nodige metadata. Het DAM-systeem vormt zo de centrale bron voor alle apps en andere “consumers” die je media willen gebruiken.

Zeticon

We hebben een actief partnership met Zeticon en Mediahaven. Het Mediahaven DAM systeem wordt gebruikt door vele erfgoedbeheerders in België.

Websites en apps om je erfgoed aan te bieden

Wanneer erfgoedmedia netjes zijn opgeslagen in het DAM-systeem, kan het ontsloten worden naar de buitenwereld. Je biedt de bezoeker een rijke zoekervaring in je erfgoedcollectie aan. Daarnaast kunnen er ook nieuwe pagina’s samengesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan collectie pagina’s om de inspirerende inhoud tot bij de bezoeker te brengen. 

Graag een demo?

We tonen je graag hoe jij je erfgoedbeheer kan digitaliseren. Boek je demo en we komen langs met kennis van zaken, en een kop koffie.

embed